Hlavní obsah

Unikátní operace očí přinese pacientům ostříží zrak

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Lékaři společně s vědci nazývají svůj nový objev nejdůležitějším pokrokem v oblasti umělých čoček za posledních 60 let. Nyní je totiž možné vylepšit lidský zrak nad hranici nejlepšího běžného vidění. Pacienti s voperovanými čočkami tak budou mít lepší zrak než zdraví lidé. První operace byla provedena v Británii.

Foto: Archiv, Právo

Oko je obecně považováno za nejcennější lidský orgán. Ilustrační foto

Článek

Operace, během které chirurgové nahradí poškozenou čočku daleko kvalitnější umělou, se stala realitou. Čočka vyrobená ze silikonu citlivého na světlo je absolutním průlomem, který posunuje oční operace o míle kupředu.

Pomocí speciální technologie umí zaostřit pacientův zrak takovým způsobem, že předčí normální oko. Operace bezchybně léčí krátkozrakost i dlouhozrakost a zrak celkově zlepší. Staří lidé díky ní mohou vidět jako za mladých let. 

Chirurgové po operaci svítí ultrafialovým světlem na určité části silikonových čoček, čímž mohou drobně upravovat tvar a zakroucení čočky a postupně tak zostřovat pacientův zrak.

Čočky mohou být přizpůsobeny oku během několika úprav a po pár dnech, kdy má pacient podle svého názoru dokonalý zrak, mu chirurgové vyšlou do očí silný paprsek světla, který finálně zafixuje tvar čoček na oku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám