Hlavní obsah

Ulicemi Hradce Králové se prochází nosál červený

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Ludmila Žlábková

Exotický nosál červený se v těchto dnech prochází okrajovými částmi Hradce Králové. V pondělí vyděsil majitele domů na Pláckách, ve středu vylekal majitele zahrad na Pouchově. Obě místa od sebe dělí zhruba tři kilometry a řeka Labe. Asi čtyřkilogramové zvíře vyděsilo obyvatele města, nebezpečné však není.

Článek

„Lidé přivolali na pomoc městské strážníky, plachému zvířeti se však podařilo utéct dříve, než jej mohli odchytit. Žádné škody ale nezpůsobil, ani nikomu neublížil,“ uvedla mluvčí městské policie Eva Čížková.

Domovem nosálů je jižní a střední Amerika, jsou to všežravci, živí se různými bylinkami, kořínky, červíky, v našich podmínkách jsou chováni jako domácí mazlíčkové. Dosahují výšky kolem 30 centimetrů a váhy kolem pěti až sedmi kilogramů. Jak se nosál v ulicích Hradce objevil, je záhadou.

„Zatím se nám žádný chovatel nepřihlásil, že by mu zvíře chybělo. Přitom by nám mohl pomoci nosála odchytit. Pokud se to strážníkům podaří, aniž bychom věděli komu patří, předáme ho do záchranné stanice pro zvířata v Jaroměři,“ dodala Čížková.

Hradečtí strážníci odchytávají ročně několik exotických zvířat. Nejčastěji to jsou hadi, kteří utekli svým chovatelům. Občas se v centru města objeví i divočák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám