Hlavní obsah

Uhynula nejstarší panda chovaná v zajetí. Bylo jí 37 let

Novinky, tcs

Minulou středu uhynula ve výzkumném centru pro chov pand ve východočínském městě Fu-čou sedmatřicetiletá samice Pa-s´. Populární panda se těšila obrovské oblibě, protože na rozdíl od ostatních pand byla neobyčejně aktivní a bavila diváky svými akrobatickými kousky. O 17 let přežila průměrný věk, kterého se obvykle pandy dožívají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Panda Pa-s´ se dožila 37 letVideo: Reuters

 
Článek

Srdce oblíbené pandí babičky se zastavilo krátce před devátou hodinou ranní. Vážnými zdravotními problémy však panda trpěla už od května. Na počátku září bylo jasné, že přichází konec. Cirhóza jater příliš zatěžovala její organismus a postupně začaly pandě selhávat ostatní orgány.

„Pa-s´ neměla žádnou energii, nedokázala se hýbat bez cizí pomoci,“ sdělil agentuře Reuters ošetřovatel Luo Wei-min. Muž, který byl pandě po boku každý den, ztrátu velice těžce nese. „Nemohl jsem pořádně spát nebo jíst. Pa-s´ nejedla, já nejedl také. Není to lehké, byla s námi téměř třicet let,“ řekl Luo Wei-min.

Foto: Profimedia.cz

Pa-s´ bavila statisíce diváků, podle ní byla vytvořen i maskot pro Asijské hry v Pekingu v roce 1990.

Následující den uctila pandu kromě pracovníků centra i státní čínská televize, která připomněla, jak význačné postavení mezi ostatními pandami Pa-s´ měla. Narodila se ve volné přírodě v roce 1980 v provincii S´-čchuan. Jméno dostala pandí samice podle řeky Pa-s´ Kou, ve které se málem utopila, když jí byly čtyři roky a odkud ji zachránili lidé.

Foto: ČTK/AP

Pandí samice Pa-s´ při oslavě 35. narozenin

Od té doby dokázala bavit publikum v zoologických zahradách či výzkumném centru. Na rozdíl od ostatních pand byla Pa-s´ nebývale aktivní. Dokázala vzpírat činku, jezdit na koni či házet míč na basketbalový koš. Byla rovněž první pandou, u které byl zjištěn vysoký tlak, jako první rovněž absolvovala operaci šedého zákalu a byla první pandou, jejíž buňky byly použity k výzkumu klonování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám