Hlavní obsah

Učit na nočník děti mladší 27 měsíců prý nestojí za to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Snaha naučit batolata chodit na nočník dřív, než dovrší dva a čtvrt roku, je ztráta času. Tvrdí to alespoň američtí pediatři. Studovali stovky rodin a zjistili, že rodiče, kteří chtějí, aby jejich dítě chodilo na nočník co nejdříve, s tím mají mnohem větší práci. A zvládnout tento návyk trvá mladším dětem obvykle déle, napsal internetový server BBC.

Foto: Jana Krotilová
Článek

Studie, publikovaná v odborném časopise Pediatrie, se zaměřila na intenzívní výcvik, při kterém rodiče žádají dítě, aby použilo záchod či nočník nejméně třikrát denně. Když s ním začali po 27. měsíci života dítěte, naučilo se to dřív než děti mladší.

Roli hraje individuální připravenost dítěte

Děti, které se začaly na nočník učit ve dvou a čtvrt letech a později, si tento návyk osvojily v průměru přibližně za devět a půl měsíce. Chlapci byli všeobecně pomalejší - v průměru o dva a půl měsíce. Mladším dětem to však trvalo průměrně od deseti měsíců do 14 a půl. "Ačkoli jsme nezaznamenali výraznější problémy s učením na nočník u mladších dětí, nenašli jsme ani žádné výhody, které by to skýtalo," podotkl vedoucí výzkumu Nathan Blum.

"Naše studie neříká, že dva a čtvrt roku je jasný předěl pro každé dítě," vysvětlil spoluautor projektu Bruce Taubman. "Při rozhodnutí, kdy začít s tréninkem, by měli rodiče zvážit individuální připravenost svého dítěte, rodinnou situaci a kulturní zvyklosti," dodal.

Příliš dlouhé otálení, které dnešním rodičům umožňují pohodlné papírové pleny, ale taky není dobré: "Problém je, že mnoho školek v dnešní době vyžaduje, aby tříleté děti již uměly chodit na záchod. Rodiče je to často začnou učit na poslední chvíli, což může přinést problémy," uvedla pediatrická sestra June Rogersová z kliniky v Prescotu v Merseyside.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám