Hlavní obsah

U evropského pobřeží řádí „gang” kosatek

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv kosatky nejsou považovány za člověku nebezpečná zvířata, v posledních měsících se množí jejich útoky na posádky lodí. K útokům dochází u španělských a portugalských břehů a na svědomí je má podle vědců dost možná jedna „organizovaná skupina”.

Foto: Profimedia.cz

Kosatky útočí na lodě. Ilustrační foto

Článek

V posledních dvou měsících bylo zaznamenáno hned několik útoků kosatek na lodě, při kterých byl nejméně jeden člověk lehce zraněn a vznikly značné materiální škody. Ačkoliv se v angličtině přezdívá kosatkám killers whale (vraždící velryby), na člověka obří kytovci běžně prakticky neútočí.

Při jednom z posledních ataků se však na severu Španělska kosatka do jedenáctimetrové jachty opřela nejméně 15krát. Na videu je vidět, jak se kytovec drží v blízkosti lodi, která po útoku zůstala s poškozeným kormidlem a musela se vrátit zpět do přístavu v A Coruñi.

Kosatka, která za sebou dva týdny tahala mrtvé mládě, znovu porodila

Koktejl

Další posádka, tentokrát francouzská, se s kytovci setkala na konci srpna. Po útoku kosatek musela být přivolána pobřežní stráž a ještě tentýž den došlo k útoku na další loď. Útok byl hlášen i 29. července, kdy několik kosatek zaútočilo na loď poblíž mysu Trafalgar. Podle Victorie Morrisové, svědkyně útoku, se zdálo, že zvířata jsou „sehraná”.

Jedna problémová skupina?

Podle španělského biologa Alfréda Lopéze se kosatky u španělských a portugalských břehů vyskytují pravidelně každé září. Není zatím zcela jasné, jestli má útoky na svědomí jedno konkrétní stádo savců, nebo spolu útoky nesouvisí.

Turistům se podařilo něco, na co vědci čekají celou kariéru. Spatřili bílou kosatku

Koktejl

Jak ale říká expertka Ruth Estebanová, je velmi nepravděpodobné, že by takových skupin bylo více. Španělské úřady již před útoky kosatek oficiálně varovaly a doporučily udržovat od obřích savců odstup, ačkoliv někteří námořníci tvrdí, že kosatky jejich lodě pronásledují, uvedl Daily Mail.

Kosatka dravá patří do čeledi delfínovitých a stojí na samém vrcholu mořského potravního řetězce. V bezpečí před ní nejsou ryby, želvy, ptáci, ale ani třeba žraloci, kterými se také živí. Pokud dojde k útoku na člověka nebo loď, v naprosté většině případů se jedná o omyl, po jehož uvědomění se kosatky stáhnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám