Hlavní obsah

Turista v Kyrgyzstánu natočil hroutící se ledovec. Před jistou smrtí se ukryl na poslední chvíli

Obrovské štěstí měla o víkendu skupina 10 turistů s průvodcem v Kyrgyzstánu, kterou zasáhl v horách hroutící se ledovec. Brit Harry Shimmin zachoval klidnou hlavu a vedle úkrytu vydržel točit řítící se masu sněhu a kamení až do poslední chvíle. Všichni nakonec přežili bez vážnějších zranění.

Foto: Instagram @harryshimmin

Britský turista natočil řítící se lavinu.

Článek

Ze záběrů z pohoří Ťan-šan, které se Shimminovi podařilo natočit, se tají dech. Britský turista, jenž byl v Kyrgyzstánu s místním průvodcem, dalšími osmi krajany a jedním Američanem, stál po celou dobu vedle úkrytu za větším kusem skály a celou dobu čekal, až se lavina přiblíží.

„Vím, že to vypadá riskantně a nebezpečně, ale nemělo smysl utíkat. Já jsem se od skupiny chvíli před tím vzdálil, abych pořídil nějaké fotky vrcholu, když jsem uslyšel praskání ledu. Už jsem byl na místě pár minut, takže jsem věděl, že stojím hned vedle možného úkrytu. Jasně, vím, že by bylo bezpečnější se schovat hned, a vím, že jsem hodně riskoval,“ přiznal na svém instagramovém účtu Brit.

Úkryt nakonec skutečně zafungoval, lavina se přehnala přes skálu a Shimmin byl zasypán jen drobnou vrstvou sněhu. „Když se začalo stmívat a hůř dýchat, měl jsem strach, že je to můj konec. Věděl jsem ale, že ostatní jsou dál ode mě a měli by být relativně v bezpečí. Nikdo nakonec neutrpěl vážnější zranění, pouze jedna žena měla tržnou ránu na koleni a na koni byla odvezena do nemocnice k ošetření,“ uvedl Shimmin.

V Itálii našli tělo posledního pohřešovaného po sesuvu ledovce. Obětí je 11

Evropa

Teprve později si skupina uvědomila, jaké měla štěstí. Jen o pár desítek minut dříve totiž procházela místy, kudy se ledovec nekompromisně prohnal a kde by neměli šanci. „Všichni se smáli a v podstatě plakali štěstím, že jsou naživu,“ dodal Shimmin, který se nyní může pyšnit skutečně výjimečnými záběry.

Reklama

Výběr článků

Načítám