Hlavní obsah

Turista se v Kolumbii zúčastnil šamanského rituálu. Sjetý na týden zmizel v džungli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý týden bloumal džunglí německý turista Daniel Florian poté, co se v jižní Kolumbii zúčastnil šamanského rituálu. Ten totiž zahrnoval pití nápoje ayahuasca, který má silné halucinogenní účinky a mezi amazonskými kmeny je jeho užívání mnohaletou tradicí. Zmizení turisty nahlásila jeho rodina.

Foto: Profimedia.cz

Šamanský rituál zahrnoval nápoj ayahuasca (ilustrační foto).

Článek

Florian v polovině dubna navštívil domorodou rezervaci v regionu Putumayo na jihu Kolumbie. Během pobytu se zapojil do populárního šamanského rituálu, kvůli kterému do oblasti turisté často jezdí. Ten takřka vždy zahrnuje pití nápoje ayahuasca, též zvaného yagé, který vyvolává silné halucinace, často jsou navíc provázeny průjmem či zvracením.

Němec se v drogovém deliriu následně ztratil v džungli, jeho zmizení nahlásila rodina v Mnichově poté, co se jí dlouho neozval. Vysíleného a dezorientovaného muže našli kolumbijští vojáci po sedmi dnech, turista svým zachráncům řekl, že se necítí příliš dobře, píše server Daily Star.

„Kousali mě komáři a mravenci, neměl jsem dobré vybavení a strávil jsem sedm dní v Amazonii,“ uvedl Florian.

Vojáci turistu převezli do nemocnice ve městě Mocoa. Podle lékařů byl dehydrovaný a během pobytu v džungli utrpěl také rány.

Propojí s duchovní sférou

Rituální nápoj ayahuasca se vaří ze stejnojmenné liány (latinským názvem Banisteriopsis caapi) a obsahuje psychoaktivní látku entheogen. Do odvaru se ale běžně přidávají ještě listy rostlin obsahující dimethyltryptamin, což je velmi silný přírodní halucinogen.

Během obřadů nápoj používají právě amazonští domorodci a účinky tohoto psychedelika jsou opravdu pestré. Patří mezi ně změny smyslového vnímání, myšlení či kognitivních funkcí. Projevem jsou ovšem také zvracení či průjem, přičemž obojí je vnímáno jako očista těla.

Nápoj ayahuasca se pije kvůli spojení s duchovním světem. Lidé pod jeho vlivem často hovoří o propojení se s vyšší sférou nebo o pochopení smyslu života a podstaty vesmíru.

Antidepresiva by šlo nahradit lysohlávkami, naznačila studie

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám