Hlavní obsah

Turecké psí plemeno váží až 130 kilogramů a utáhne i traktor

Novinky, Dagmar Plecháčová
Sivas

Svou nezdolnou sílu předvádí pes rasy Kangalský pastevecký pes z turecké vesnice poblíž města Sivas. Problém pro něj není ani táhnutí traktoru vážícího v průměru 1400 kilogramů. Dospělí jedinci této rasy mohou dorůst do výšky více než 90 centimetrů v kohoutku a jejich váha může být až neuvěřitelných 130 kilogramů. Takzvaný Kangal je zároveň tureckým národním plemenem.

Článek

Ačkoli u nás je registrovaných zatím pouze pět jedinců této čistokrevné rasy, v USA je poměrně rozšířený. V Evropě se navíc toto plemeno chová pod názvem Anatolský pastevecký pes.

Kangal je krátkosrsté plemeno, které bylo využíváno především k ochraně stád hospodářských zvířat, především pak ovcí a koz. Chránil je před nejrůznějšími predátory, hlavně vlky, medvědy a šakaly.

Jeho zbarvení není jednotné, obvykle má však čistě plavou srst na těle, přičemž na obličeji v okolí očí i uší je černý. Přestože jsou Kangalové velice mohutní psi, jsou oblíbení i pro svou lásku k dětem a jiným zvířatům. Rodinu, která se o takového psa stará, pak velice intenzivně ochraňuje a hlídá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám