Hlavní obsah

Trumpova dřevěná socha rozdělila slovinskou vesnici

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Tomaž Schlegl Trumpa zachytil v tradičním modrém obleku a červené kravatě.

Článek

Podle Schlegla má Donald Trump v póze newyorské Sochy svobody připomínat celosvětově rostoucí populismus.

„Poprvé od druhé světové války populismus nabývá vrchu. Podívejte se na (Borise) Johnsona, Trumpa, našeho prezidenta (tím je momentálně Borut Pahor) nebo na (Viktora) Orbána. Kam ten svět spěje?“ ptá se Schlegl.

Pokrytectví populismu má připomínat i mechanismus v hlavě sochy, který umožňuje dřevěnému Trumpovi měnit výrazy od „velmi přátelského ve všední dny až po opravdu děsivý o víkendech“. Schlegl se svými spolupracovníky chce lidem otevřít oči, aby si uvědomili, o čem demokracie je.

Foto: Profimedia.cz

Výraz Trumpovy tváře se má měnit podle dnů v týdnu.

„Někteří naši více tradicionalističtí sousedé tvrdí, že je hnusná a že se nehodí do této nádherné krajiny,“ přiznal Schlegl. Řada z nich považuje sochu „za neuvěřitelné plýtvání dřevem“, někteří se ptají: „Který idiot to postavil?“

Řada vesničanů však nové dílo vítá a Schleglovi dokonce pomáhá se stavbou. Dílo přežilo i „atentát“, kdy jeden z vesničanů do dřevěného Trumpa najel traktorem. Jiní vyhrožují spálením sochy.

Trumpova socha vznikla nedlouho poté, co povyk vyvolalo zvěčnění jeho manželky Melanie poblíž jejího rodiště v Sevnici. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám