Hlavní obsah

Trojice parašutistů skočila v Himalájích z výšky Mount Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice dobrodruhů z Velké Británie, Nového Zélandu a Kanady seskočila o víkendu padákem z výšky přesahující nejvyšší vrchol světa. Letadlo sportovce milující extrémní výkony vyneslo v Himalájích do výšky devíti tisíc metrů, odkud se trojice snesla k zemi.

Foto: Profimedia.cz

Let nad Himalájemi je podle skydiverů nezapomenutelný zážitek.

Článek

Při seskoku museli parašutisté bojovat s prudkými změnami teplot, extrémně řídkým vzduchem a nebezpečnými proudy. Asi minutu si všichni tři užívali volný pád vzduchem, po němž otevřeli padáky rozměrů třikrát větších, než mají ty standardní.

Kvůli snížené hustotě vzduchu musela být plocha padáků zvětšena tak, aby dokázala i v řídké atmosféře brzdit klesání k zemi.

:. Přípravy na seskok nesměli odvážlivci podcenit.foto: Profimedia

Extrémní seskok plánovali dobrodruzi patnáct let a utratili za něj každý v přepočtu 430 tisíc korun. „Stálo to za ty prachy,“ prohlásila po doletu britská účastnice Holly Budgová.

„Bylo to okouzlující, prostě ohromné,“ dodala po přistání Britka. Všichni tři účastníci seskoku měli dýchací přístroje, extra silné a rozlehlé padáky a speciální oděv, aby se dokázali vypořádat s extrémní změnou hustoty vzduchu a teploty okolí během letu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám