Hlavní obsah

Trojan fandí sportu a hraje fotbal za Strašnice

Právo, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Herec Ivan Trojan a sport, to patří neodmyslitelně k sobě. Sám se mu aktivně věnuje od mládí, především basketbalu a fotbalu, k tomu si za manželku vzal kolegyni Kláru Pollertovou, sestru olympijského vítěze ve vodním slalomu. Švagr Lukáš ho ale k divoké vodě prý neláká.

Foto: archiv Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Část z projekce Monoscope n.3

Článek

"Studoval jsem sportovní gymnázium a závodně hrával basketbal. Láska k bezedným košům mi vydržela, ale už není tolik času. Sport je ale nezbytná součást mého života, a to jak v aktivní formě, tak i v pasivní divácké podobě," říká Ivan Trojan, který rád tráví volné zimní dny na horách s rodinou.

Do kanoe jen na klidné vodní hladině

"Oba s Klárou rádi lyžujeme, teď to učíme naše děti," prozrazuje. Do vodního slalomu, kterému řada manželčiných příbuzných už po několik generací propadla, se Trojan nehrnul, ale na vodu si vyjel s lodí rád.

"S lidmi od kumštu jsme sjížděli rok co rok Vltavu. Výborná parta, v níž byli nejen herci, ale i režiséři, zpěváci, malíři, vyráží pravidelně. Teď už někdy vynechávám, protože není čas, ale když to jde, moc rád se k vodáckému dobrodružství vracím, musí být ale klidná hladina," vysvětluje herec vztah k mokrému živlu.

Univerzální záložník Strašnic

Pravidelně je Trojan k vidění v dresu fotbalového Unionu Strašnice B. "Začalo to mým působením v exhibiční fotbalové sestavě 1. FC Radiožurnál. Asi před dvěma lety jsem se domluvil s Honzou Jiráněm z Ypsilonky, který mě zlákal do Strašnic.

Kdo herce, kterého si diváci oblíbili v Četnických humoreskách a zářil i ve filmech Samotáři, Musím tě svést či Jedna ruka netleská, viděl na fotbalovém trávníku, tak uzná, že mu to s míčem jde velice dobře. "Je to vynikající, běhavý univerzální záložník, který umí s balónem báječné kousky," charakterizuje Trojanovo umění spoluhráč z mužstva Jan Jiráň.

Do hledišť často a rád

Ivan Trojan, pokud mu to čas dovolí, si nenechá ujít ani velké sportovní události, které jsou k vidění v televizi a ještě raději přímo na stadiónech.

"V kopané fandím Bohemce, ale ta mi v poslední době moc radosti nedělá. Na podzim jsem byl na Spartě při Lize mistrů s Chelsea a také na kvalifikaci české reprezentace s Nizozemskem. Když šlo do tuhého s Nizozemci, tak jsem si i zakřičel. Byl to skutečně perfektní fotbalový zážitek! Sport mě zkrátka bere," netají se.

Nedvěd a Welsch jsou skvělí

Nad otázkou, jaké výkony českých reprezentantů ho nejvíc zaujaly, se zamyslí... "Začnu fotbalovou reprezentací a jejím postupem na mistrovství Evropy, který vybojovali výbornou hrou. Žádná opatrná defenzíva, ale pohledný fotbal a góly. Dokázali i proti silným soupeřům diktovat tempo. To je určitě velká zásluha trenéra Brücknera. Také mě zaujala proměna Pavla Nedvěda, to, že dostal Zlatý míč, je fantastická věc."

Velmi ho potěšily také basketbalové výsledky. "Jako věrného basketbalistu mě potěšilo druhé místo reprezentantek na mistrovství Evropy a fandím také Jirkovi Welschovi. To, co předvádí v NBA, je úžasné," dodal.

Přeje hodně medailí

Přání Ivana Trojana českým sportovcům do roku 2004 je prosté. "Všem bych přál, aby se jim dařilo a získávali medaile, nejlépe ty zlaté. Zkrátka, aby nám fanouškům dělali radost, oni ji pak měli ze svých výkonů a sportu samotného, a vyhnula se jim zranění. Už se moc těším, stejně jako řada fanoušků, na velké sportovní události. Hokejisté hrají po dlouhých letech doma mistrovství světa, fotbalisté budou bojovat v Portugalsku na mistrovství Evropy a hlavním vrcholem bude olympiáda v Aténách," uzavírá populární herec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám