Hlavní obsah

Tragický závod v Číně mohl mít obětí ještě víc. Šest lidí však zachránil místní pastevec

Novinky, ČTK, Martin Vlk

Sobotní ultramaratonský běžecký závod na 100 kilometrů v horách na severozápadě Číny si kvůli nepříznivému počasí vyžádal 21 obětí. Nebýt pastevce Ču Kche-minga, mohlo jich být ale ještě víc. Ten se postaral hned o šest účastníků závodu, kterým poskytl útočiště v jeskyni, píše list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ču Kche-ming jeskyni vybavil pro případy nouze zásobami jídla a oblečením.

Článek

Na trasu dlouhou 100 kilometrů vyrazilo 172 běžců v sobotu v 9:00 (3:00 SELČ). Fotografie zachytily závodníky oblečené v šortkách a tričkách pod zataženou oblohou. Zhruba v poledne se však počasí začalo rapidně zhoršovat, a to ve chvíli, kdy se závodníci dostali do hornaté části trasy. Teploty klesly v podhůří až na šest stupňů Celsia, ve vyšších polohách ale bylo ještě chladněji a vál silný vítr.

Závod, který byl posléze zastaven, se konal v takzvaném kamenném lese u Žluté řeky poblíž města Paj-jin v provincii Kan-su.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běh na 100 kilometrů v čínských horách nepřežilo 21 lidí.Video: Reuters

Běžci, které počasí uvěznilo v horách, zoufale volali o pomoc ze svých mobilních telefonů. Pořadatelům dorazily i zprávy o tom, že řada závodníků je natolik podchlazená, že se už nemůže hýbat, někteří byli v bezvědomí.

Organizátoři nakonec závod přerušili a na trasu se vydaly stovky záchranářů. Po závodnících pátrali i pomocí dronů s termokamerami a radarových detektorů, ale práci jim ztěžovalo počasí i extrémně obtížný terén v nadmořských výškách až 2000 metrů. Auty bylo sjízdných jen prvních 24 kilometrů trasy.

Šest běžců zachránil pastevec

Obrovské štěstí přitom měla šestice běžců, o které se postaral pastevec ovcí Ču Kche-ming. Když se počasí v horách začalo zhoršovat, uchýlil se Ču podle Guardianu do jedné z tamních jeskyň, kterou již dříve pro případy nouze vybavil zásobami jídla a oblečením.

Po cestě však narazil na jednoho z běžců, který podle jeho slov stál na místě a zjevně trpěl křečemi. Pomohl mu tak dostat se do jeskyně, rozmasíroval mu jeho promrzlé ruce a nohy, rozdělal oheň a vysušil jeho promočené oblečení.

Běh na 100 kilometrů v čínských horách nepřežilo 21 lidí

Svět

Následně našli cestu do jeskyně další čtyři běžci, kteří pastevce informovali o tom, že v horách je stále několik opuštěných závodníků, z nichž někteří jsou v bezvědomí.

Ču se tak znovu vydal ven, kde se mu v těžkých podmínkách podařilo najít ještě jednoho běžce, který ležel na zemi. Toho odnesl do jeskyně, kde ho následně zabalil do několika přikrývek.

„Chtěl bych říct, že jsem vděčný tomu muži, který mě zachránil. Bez něj bych tam zůstal,“ napsal závodník Čang Siao-tchao na sociální síť Weibo, kde pastevec za záchranu celkem tří žen a tří mužů sklízí obdiv a slova uznání.

Foto: Profimedia.cz

Pastevec Ču Kche-ming před jeskyní, v níž se postaral o šestici běžců.

Podle jeho slov ale nešlo o nic výjimečného. „Jsem obyčejný člověk, který udělal velmi obyčejnou věc,“ svěřil se čínským médiím a rovněž vyslovil lítost nad tím, že nemohl pomoci více závodníkům.

„Byli tam lidé, které už nešlo zachránit. Dva muži nejevili žádné známky života a už jsem pro ně nemohl nic udělat. Omlouvám se,“ řekl Ču.

Reklama

Výběr článků

Načítám