Hlavní obsah

Běh na 100 kilometrů v čínských horách nepřežilo 21 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při sobotním ultramaratonském běžeckém závodě v horách na severozápadě Číny zemřelo nejméně 21 účastníků, které ve vysoké nadmořské výšce přepadlo krupobití, mrznoucí déšť a vichřice. Silně podchlazené závodníky se snažilo až do noci na neděli odvézt z trasy do bezpečí asi 1200 záchranářů, osm běžců skončilo v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běh na 100 kilometrů v čínských horách nepřežilo 20 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Vlna hněvu se snesla na pořadatele závodu, kteří podle kritiků o nepříznivých podmínkách měli vědět a rychleji reagovat, napsala agentura Reuters.

„Oblast při běžeckém závodu zasáhlo extrémně špatné počasí,” uvedla tisková agentura Nová Čína. Závod, který byl posléze zastaven, se konal v takzvaném Kamenném lese u Žluté řeky poblíž města Paj-jin v provincii Kan-su.

Foto: Stringer, Reuters

Mnoho závodníků bylo podchlazeno.

Na trasu dlouhou 100 kilometrů vyrazilo 172 běžců v sobotu v 9:00 (3:00 SELČ). Fotografie zachytily závodníky oblečené v šortkách a tričkách pod zataženou oblohou. Zhruba v poledne se začalo počasí rapidně horšit, a to ve chvíli, kdy se závodníci dostali do hornaté části trasy. Teploty klesly v podhůří až na šest stupňů Celsia, ve vyšších výškách ale bylo chladněji a vál silný vítr.

„Déšť byl stále silnější a silnější,” popsala agentuře Reuters svou zkušenost jedna ze závodnic, Mao Šu-č', která právě kvůli počasí ultramaraton po 24 kilometrech vzdala, mimo jiné i kvůli svým předchozím zkušenostem s podchlazením.

„Zpočátku jsem toho trochu litovala, myslela jsem si, že to možná byla jen přeháňka, ale když jsem se pak dívala na ten vichr a déšť z hotelového okna, byla jsem šťastná, že jsem takové rozhodnutí udělala,” dodala.

Foto: Stringer, Reuters

Někteří běžci skončili v péči záchranářů.

Běžci, které počasí uvěznilo v horách, zoufale volali o pomoc ze svých mobilních telefonů. „Přijeďte do hor a zachraňte ty lidi. Spousta jich mrzne, někteří se ztratili,” citovala jednu ze zaslaných textových zpráv agentura DPA. Pořadatelům dorazily i zprávy o tom, že řada závodníků je natolik podchlazená, že se už nemůže hýbat, někteří byli v bezvědomí. Běžcům nepomohly ani termální deky, které měli s sebou, protože ty roztrhal silný vítr.

Organizátoři nakonec závod přerušili a na trasu se vydaly stovky záchranářů. Po závodnících pátrali i pomocí dronů s termokamerami a radarových detektorů, ale práci jim ztěžovalo počasí i extrémně obtížný terén v nadmořských výškách až 2000 metrů. Auty bylo sjízdných jen prvních 24 kilometrů trasy.

Regionální vláda provincie Kan-su už ustavila zvláštní komisi, která má incident vyšetřit. „Jako organizátoři závodu neseme vinu a vyčítáme si to. Obětem a jejich rodinám vyjadřujeme upřímnou soustrast,” uvedl na tiskové konferenci Čang Sü-čchen, starosta města Paj-jin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám