Hlavní obsah

Továrník chrání Stalina s Gottwaldem

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODRY

Návštěvníci Oder na Novojičínsku nevěří vlastním očím. Na okraji města, v parčíku za továrnou, ještě patnáct let po revoluci stojí třímetrové pískovcové torzo sousoší komunistických vůdců Stalina s Gottwaldem. A to netuší, že hlavy někdejších mocipánů leží ve skladu. O republikovou raritu však nepečuje nikdo z vyznavačů starých pořádků, ale továrník Zdenek Mateiciuc.

Foto: Lenka Pokorná

Zlivští běžci v sobotu zdolali půlmaraton i maraton.

Článek

"Rozhodně nijak nesympatizuji s minulým režimem, vždyť jsem po roce 1968 přišel o zaměstnání. Sochy ale chci zachovat jako dokument oderské historie," vysvětlil Mateiciuc, spoluzakladatel firmy na plastové výrobky zaměstnávající padesát lidí.

Kamenní Stalin s Gottwaldem byli u oderského náměstí odhaleni rok po jejich smrti, tedy v roce 1954. Na dílo dokonce finančně přispěli místní občané.

Dílo Karla Vávry vydrželo až do roku 1989 a už tím bylo unikátní. Všude jinde byly totiž sochy Stalina po odhalení jeho hrůzovlády v lepším případě odstraněny, v horším jako na pražské Letné zničeny. "Jenže v Odrách stál Stalin družně po Gottwaldově boku, takže to nebylo možné," usmál se Mateiciuc.

Blízko ke zkáze bylo sousoší po sametové revoluci. Před patnácti lety někdo vůdcům urazil hlavy a natřel ruce narudo. Hlavy poté kdosi ukradl, ale po čase se objevily na nádraží. Asi po roce nechali radní všechno přestěhovat na stavební dvůr, ale i tam mnohým poškozené dílo vadilo. "Jako zastupitel jsem byl zásadně proti návrhům na jeho zničení nebo odvezení mimo Odry. Můj návrh na přestěhování do parčíku za naší továrnou byl nakonec schválen," vzpomenul Mateiciuc.

Nejprve v parku plánoval vybudování panoptika komunismu, ale nyní záměr zúžil. "Ještě tady přivezli z nedalekých Jakubčovic socialistickou pamětní desku. Hlavy jednou vytáhnu ze skladu a umístím je k nohám soch. Místo ale nejprve musím upravit," slíbil Mateiciuc a hned doplnil. "Lidé už si na Stalina s Gottwaldem zvykli, myslím, že to bude poučné i pro školáky. Vždyť za chvíli by nevěděli, jak se tady žilo, a sousoší je varující připomínkou totality."

Reklama

Výběr článků

Načítám