Hlavní obsah

Toulavý pes si zaběhl extrémní závod v poušti

Novinky, nčs

Saharský ultramaraton, jeden z nejnáročnějších běžeckých závodů světa, letos kromě pravidelných účastníků absolvoval i jeden nečekaný závodník. Stal se jím pes, příhodně pojmenovaný jako Kaktus. Neúnavné zvíře uběhlo se závodníky přes 130 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Závod v poušti patří k nejnáročnějším na světě.

Článek

Šestidenní Marathon Des Sables (Písečný maraton), jak se v originále závod pořádaný od roku 1986 v Maroku jmenuje, měří 251 kilometrů a patří k nejtěžším na světě.

Jeho 33. ročníku se kromě běžců zúčastnil i pes, který se k závodníkům přidal během druhé etapy. Kromě ní absolvoval mimo jiné i nejnáročnější den závodu, kdy porce zdolané vzdálenosti přesahuje 90 kilometrů.

Zatímco 800 závodníků mělo limit při nejdelší etapě 31 hodin, Kaktus do cíle doběhl zhruba za třetinu času a umístil se v první stovce. Po 25 kilometrech etapy se zdálo, že na psa přišla krize. Zvracel a musel si na půl hodiny odpočinout ve stínu. Po lehkém osvěžení se však znovu vydal na cestu a v cíli si dal ještě několik kilometrů na vyběhání.

„Běžel jako stroj, držel jsem se jeho stop, protože určitě znal nejlepší trasu,” říká o psovi, který se dočkal i medaile, londýnský závodník Theo Holzapfel.

Kaktus v noci přespával společně se závodníky, občerstvoval se vodou na kontrolních bodech, a když přišel hlad, závodníci i pořadatelé vždycky našli něco na zub. Jeho promenádování s medailí mezi závodníky téměř naznačovalo, jako by si uvědomoval, že je součástí závodu.

S lehkou nadsázkou se dá říct, že pořadatelé museli letos vypsat kromě kategorií mužů a žen také psí kategorii. Tento rok v ní sice Kaktus, kterého si po závodě vyzvedla nalezená majitelka, neměl konkurenci. Příští se však může dočkat soupeře.

„Za rok by si mohli psa vzít všichni soutěžící,” dodává s úsměvem Hassan Taouchikht, jeden z řidičů v závodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám