Hlavní obsah

Tisíce špačků připravily krásnou podívanou

– Cambridgeshire

Ojedinělou podívanou připravilo hejno špačků místním v anglickém Cambridgeshiru. Během stmívání se ptáci shlukli a v letu vytvořili na obloze obrovský černý pohybující se „mrak“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce špačků připravily krásnou podívanouVideo: Reuters

 
Článek

Video zachytil pozorovatel, spisovatel a fotograf Al Kitching, který se o nevšedním jevu dozvěděl od kamaráda. Ten podívanou viděl noc předtím, zavolal Kitchingovi a ten okamžitě vyjel na místo v naději, že to uvidí také. „Už jsem něco podobného viděl v minulosti, ale to nebylo tak dramatické. Tohle bylo skutečně něco zvláštního,“ řekl pro agenturu Reuters fotograf.

Zážitek na celý život

Špačci se po krajině často pohybují v obrovských hejnech, ve kterých se sdružují po vyhnízdění. S postupem léta k podzimu jsou hejna stále početnější, což občas způsobuje starosti sadařům a vinařům. Ovšem vidět obří hejno obratných letců, které se v pohybu stále přeskupuje a vytváří živé obrazy, je zážitek na celý život.

Ochrana

V hejnu se špačci navzájem také chrání. Pro jejich predátory, například jestřába, je mnohem snazší ulovit osamoceného špačka než jedince, který letí v semknutém hejnu. Změť ptačích křídel a rychlé, synchronizované manévry dravce matou. Ovšem i v rámci hejna si špačci mezi sebou jinak zachovávají vždy alespoň malý odstup, především samci.

Špaček obecný je o něco menší než kos. Dorůstá délky 19–22 cm, v rozpětí křídel měří 37–42 cm a váží 60–90 gramů. Jedná se o hlučného ptáka vydávající širokou škálu zvuků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám