Hlavní obsah

Techno je hudba, rozhodl německý soud

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci žánru o tom nikdy nepochybovali, přesto teď mají definici techna potvrzenou soudním rozhodnutím. Německý spolkový finanční soud (Bundesfinanzhof či BHF) o tom rozhodl, když řešil, do jaké daňové skupiny budou spadat kluby hrající techno a house. Ve středu o tom informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Klub Berghain (ilustrační foto).

Článek

Soud vyhověl žalobcům, mezi které patřil i známý berlínský klub Berghain, kterým se nelíbilo, že zatímco pořadatelé koncertů mohou platit pouze 7procentní daň, prodeje z lístků do hudebních klubů jsou zatíženy daní ve výši 19 procent.

Ve svém rozhodnutí z 29. října soud uvedl, že průměrný návštěvník klubu, kde se hraje techno nebo house, navštíví klub primárně kvůli hudbě. Tím se kluby neliší od pořadatelů koncertů bez ohledu na to, zda hudbu obstarává hudebník nebo DJ.

Podle soudu je třeba chápat techno a house jako provozování hudby. DJ pouze nepouští záznam hudby, ale „předvádí své vlastní části hudby použitím nástrojů v širším smyslu slova, aby vytvořil nové zvukové sekvence, které mají svůj vlastní charakter“.

Buddhistický chrám se snaží přilákat mladé techno hudbou

Koktejl

Toto rozhodnutí je jednou z mála dobrých zpráv pro německé kluby, které jsou tvrdě postižené koronavirovu krizí. Jsou již šest měsíců zavřené a zejména známé berlínské kluby, které za normálních okolností přitahují tisíce a tisíce turistů, jako je třeba KitKat, Sage nebo Tresor, jsou ve vážných existenčních potížích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám