Hlavní obsah

Stovky lidí běžely pro gorily

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až tisíc lidí se zúčastnilo třetího ročníku Běhu pro gorily, který v sobotu odpoledne vyrážel z pražského Hradčanského náměstí. Cíl běhu, jehož je Právo mediálním partnerem, byl po více než pěti kilometrech na náměstí Republiky. Každý účastník se musel registrovat za poplatek 500 korun. Dostal pak masku gorily, v níž se pěkně zapotil.

Foto: Petr Janiš, Právo

Běhu se zúčastnily stovky lidí.

Článek

Závodníci podle mluvčí pražské zoo Terezy Palečkové však nemuseli nutně běžet. "Trať dlouhou 5,1 km lze nejen proběhnout, ale také projít například s kočárkem nebo se psem nebo projet na koloběžce," nabádala Palečková a mnozí toho využili.

Výtěžek z akce má letos přispět na projektu Toulavý autobus. Předpokládá se pořízení autobusu, který bude vozit děti především z pralesních oblastí Kamerunu do záchranných stanic, kde se mají s gorilou nížinnou seznámit jinak než na talíři. Dříve se z výtěžku běhu kupovalo vybavení strážců kamerunské rezervace Dja a podporovala záchranná stanice v Limbe.

Foto: Petr Janiš, Právo

Někteří se při v masce gorily pekně zapotili.

Ochránci goril vedle pytláctví upozorňují na těžbu deštných pralesů, kvůli níž zaniká nejen prostředí goril nížinných, ale celý rozmanitý ekosystém.

V neděli zve pražská zoo na rozlučku s Upitou. Nejde ale o gorilu, ale o samici orangutana sumaterského, která se stěhuje izraelské zoo Hai Park za osamělým samcem. "Upitě přijde v 15:00 popřát šťastnou cestu cestovatel Josef Formánek," uvedla Palečková. Formánek je také spisovatelem, autorem bestselleru Prsatý muž a zloděj příběhů i novinky Létající jaguár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám