Hlavní obsah

Stometrové písečné tsunami pohltilo čínské město

Novinky, jky

Město Čang-jie na severozápadě Číny se vzpamatovává z obrovské písečné bouře, která jej zasáhla v neděli odpoledne. Bezmála stometrová písečná stěna doprovázená silným větrem o rychlosti přes 60 km/h se vehnala do města kolem čtvrté hodiny odpolední a zcela ochromila tamější dopravu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínské město Čang-jie zavalila 100 metrů vysoká písečná stěnaVideo: Reuters

 
Článek

Písečná stěna se pohybovala velmi rychle a celé město uvrhla do chaosu během pouhých pěti minut, když byla rázem viditelnost nižší i než deset metrů. Není tak divu, že tamější hasiči vyhlásili nouzový stav. I na dálnicích byla totiž výrazně snížená viditelnost, a tak hrozilo zvýšené riziko dopravních nehod.

Dopravní policie kolem dálnice obratem zesílila hlídky a nechala rozsvítit světelné bezpečnostní cedule, na kterých předávala řidičům bezpečnostní tipy. Naváděla je na odpočívadla a mýtné stanice, případně projíždějící řidiče alespoň žádala o zpomalení a udržování bezpečné vzdálenosti mezi jednotlivými vozidly.

Nejvíce problémů nakonec způsobil prudký vítr, který přenesl jiskry z ohně v některých domácnostech na balíky slámy. Hasiči byli však na rychlé zásahy připraveni, a nedošlo tak k vážnějším škodám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám