Hlavní obsah

Století mají společnou genetickou mutaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Vědci identifikovali společnou genetickou mutaci u lidí starších 100 let, což v budoucnosti může přispět ke zpomalení stárnutí.

Článek

Ve studii, kterou provedl Kalifornský technický ústav v Pasadeně pod vedením profesora molekulární biologie Giuseppeho Attardiho a jejíž výsledky byly zveřejněny na posledním zasedání Národní akademie věd, výzkumníci zjistili, že u stoletých lidí je pětkrát větší pravděpodobnost výskytu totožné mutace v mitochondriální DNA než u ostatní populace. Profesor připustil, že tato klíčová mutace může urychlit reprodukci mitochondriální DNA, což znamená, že může urychlit nahrazování poškozených molekul.

Srovnání stoletých s mladšími

Při výzkumu skupiny 52 stoletých Italů vědci zjistili že, že 17 procent z nich má v bílých krvinkách zvláštní mutaci mitochondriální DNA, zvanou C150T. Tento jev se naproti tomu vyskytoval jen u 3,4 procenta ze 117 osob mladších 99 let. Vědci se snažili zjistit, zda je tato mutace dědičná, a zkoumali proto buňky kůže odebrané od týchž osob v rozmezí devíti až devatenácti let.

Tyto výsledky podle Attardiho vedly k závěru, že někteří lidé zdědili mutaci po matce, zatímco jiní ji získali s věkem. "Výskyt mutace C150T ve vysokém věku naznačuje, že to může přispívat k delšímu životu," soudí Attardi.

Co jsou mitochondrie

Mitochondrie jsou fazolovité útvary v cytoplazmě buněk, kterých se tam vyskytují tisíce. Mitochondrie jsou zodpovědné za produkci energie v buňkách a dědí se vždy jen po matce. Mají také svůj genetický materiál, zvaný mitochondriální DNA. Její mutace pak postihuje orgány nejcitlivější na přesné dodávky energie - tedy centrální nervový systém, srdce, svaly, ledviny a žlázy s vnitřní sekrecí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám