Hlavní obsah

Staří Britové byli kanibalové, pili z lidských lebek

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheddar Gorge

Skutečnost, že původní obyvatelé Velké Británie byli kanibalové, je již známá, nyní se však podařilo odhalit, že již před více než 14 tisíci lety si tito lidé upravovali lidské lebky tak, aby se z nich dalo pít. Nález nejstaršího dochovaného předmětu s tímto účelem byl učiněn v jeskyni v oblasti Cheddar Gorge britského hrabství Somerset na jihozápadě Anglie. Odhaduje se, že je přibližně 14 700 let starý.

Článek

Ačkoli byl objev uskutečněn již před dvaceti lety, teprve nyní se podařilo pomocí technologického pokroku v mikroskopii určit přesné stáří a také způsob, jak tehdejší lidé lebky opracovávali ke svým potřebám.

Vědci si sice nemohou být úplně jistí, ale předpokládají, že lebky se používaly jako nádoby, ze kterých se pila voda a případně i krev. Zároveň se mohly vnímat jako trofeje poražených nepřátel či mohly být součástí rituálů k uctívání mrtvých s cílem udržet jejich duši „naživu“.

Využívali kosti zvířat a poté i ty lidské

V roce 1980 se v jeskyni Gough’s Cave našly tři podobné nádoby vyrobené z lebek a několik zvířecích a lidských kostí, které poukazovaly právě na kanibalismus. Do pečlivého průzkumu nálezů se poté pustili odborníci z londýnského Natural History Museum, kteří chtěli zjistit, jak dalece mohl být kanibalismus rozšířen.

Jelikož tehdejší obyvatelé používali jako nástroje také zvířecí kosti, brzy zjistili, že stejně se dají využít i ty lidské, což kanibalismus jen posílilo. Aby vytvořili vhodné pohárky na pití z lebek, dokázali opatrně odstranit veškeré maso a pomocí pazourků z křemene a dobového „kladiva“ se jim lebku podařilo rozpůlit a okraje mírně zahladit. Z kosti vrchní části hlavy tak tak vznikla miska.

Tehdejší Britové byli výteční anatomové

„Předpokládáme, že tehdejší lidé byli vysoce kvalifikovaní ve zpracovávání částí lidského těla po smrti, a náš výzkum dokazuje, že bývali výteční anatomové. Zářezy a promáčkliny ukazují, jak detailně byly lebky zbavovány měkkých tkání krátce po smrti dotyčného. Poté se odstranily kosti v obličeji a spodina lebeční. Nakonec byly pečlivě vytvarovány lebeční klenby a opracovány hrany. S ohledem na použité nástroje to byl velice důkladný proces,“ uvedla vědkyně Silvia Bellová.

Tři nalezené lebky zřejmě patřily dvěma dospělým osobám a jednomu zhruba tříletému dítěti. Bývalí osadníci Cheddar Gorge sice vymřeli, ale vzdálení příbuzní další vlny obyvatel, kteří se objevili zhruba před 11 500 lety, dodnes Velkou Británii obývají.

Reklama

Výběr článků

Načítám