Hlavní obsah

Stalinova busta přečkala na Stalinově třídě dva dny

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bustu sovětského vůdce Josifa Stalina, kterou v ruském městě Dagestanskije Ogni instalovali minulý čtvrtek, úřady už v sobotu odstranily.

Foto: Archiv, Právo

Stalin

Článek

Radnice to zdůvodnila tím, že místní komunisté sochu nainstalovali, aniž k tomu měli od města potřebná povolení. Název bulváru, který nese Stalinovo jméno od roku 2002, se však nezměnil.

V Brazílii staví novou sochu Krista. Bude třetí nejvyšší na světě

Cestování

„Komunisté na sebe zjevně vzali odpovědnost a instalovali sochu Stalina na ulici, která nese jeho jméno,“ řekl regionálnímu webu Kavkazskij uzel starosta třicetitisícového města Džalalutdin Alirzajev.

Busta podle lokálních médií vyvolala bouřlivou diskusi na sociálních sítích. Jedni Stalinovi přičítali k dobru válečné vítězství, druzí poukazovali na rozsáhlé protináboženské represe, které se převážně muslimského Dagestánu silně dotkly.

Gretě vztyčili bronzovou sochu

Evropa

Zatímco Stalinových ulic je na území Ruska vícero (většina v Severní Osetii a Dagestánu), jediná Stalinova třída v zemi se nachází právě ve městě Dagenstanskije Ogni, tvrdí ruská verze internetové encyklopedie Wikipedia.

Reklama

Výběr článků

Načítám