Hlavní obsah

Štaidlův bratr získal uznání 38 let po své smrti

Novinky, David Zápal
Praha

Textař Jiří Štaidl, který by v lednu oslavil nedožité osmašedesáté narozeniny, se téměř čtyři desítky let po svém úmrtí dočkal výpravné publikace. Knihu autora Jaroslava Kříženeckého pokřtil Ladislav Štaidl, o bratrovi však odmítl hovořit.

Článek

„Co bych vám měl vyprávět? Že mě mrzí, že bratr odešel tak předčasně?“ pronesl při uvedení knihy „Jiří Štaidl“ na trh. Dodal pouze, že autor publikace, obsahující životní příběh a popis pracovních úspěchů jeho sourozence, navíc také zhruba stovku Štaidlových textů, odvedl výbornou mravenčí práci. „Bratrovi se dostalo velké pocty,“ dodal Ladislav Štaidl.

Kromě něj titul v Black Angel´s baru na Staroměstském náměstí pokřtili také věrný spolupracovník a přítel obou Štaidlů Karel Gott. „Byli jsme skuteční přátelé, a tak znal dobře mou mentalitu, názory a životní styl vůbec. Snad ještě líp než můj táta s mámou. Proto jsou jeho písně mými posluchači dodnes vysoce ceněny,“ vyznal se zpěvák a upozornil, že ve svých textech textař užíval často ptačí symboly.

Miloval ptáky

„Vezměte si například písně Ptačí nářečí, Proč ptáci zpívají, Konec ptačích árií, Žaluju ptákům na nebesích. Byl to bonviván, žil naplno a měl v sobě věčnou touhu rozletět se do dálek bez hranic, Toužil se dostat výš i ve svých tvůrčích nárocích. Už se mu to ale bohužel nepodařilo,“ zavzpomínal Český slavík.

Kmotry se kromě něj, autora a bratra Jiřího Ladislava stali také Jitka Zelenková a textař Pavel Vrba, křtu, jenž moderoval Miloš Skalka, se zúčastnili mimo jiné i Jiří Krampol, dcera Ladislava Štaidla Karolína a jeho syn Jiří s manželkou a dcerou.

Jiří Štaidl zemřel v roce 1973 ve věku 30 let. O život přišel při dopravní nehodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám