Hlavní obsah

Spielbergova hvězda ozdobí chodník slávy

– LOS ANGELES

První hvězda roku 2003, která ozdobí hollywoodský chodník slávy, bude patřit trojnásobnému držiteli Oscara režisérovi Stevenu Spielbergovi. Této pocty se režisér E.T. Mimozemšťana, Čelistí a dalších dech beroucích snímků dočká již tento pátek 10. ledna.

Foto: Martin Tesařík

Lucie Bílá na Pálavském vinoraní 2010.

Článek

Spielberg přitom do této doby svou vlastní hvězdu na Walk of Fame v Hollywoodu odmítal. "Jsme rádi, že ho konečně máme," cituje ČTK správce chodníku a čestného starostu Hollywoodu Johnnyho Granta, "klidně mohl dostat hvězdu už před dvaceti lety."

Režisér získal devět nominací na Oscara za filmy: Blízká setkání třetího druhu (1977), Dobyvatelé ztracené Archy (1982), E.T. Mimozemšťan (1983), Purpurová barva (1985), Schindlerů seznam (1993) a Zachraňte vojína Ryana (1998). Pro zlatou sošku si pak na pódium došel za nejlepší režii a nejlepší film v případě Schindlerova seznamu a za nejlepší režii snímku Zachraňte vojína Ryana. V roce 1987 byl Spielberg americkou filmovou akademii poctěn cenou Irvinga G. Thalberga.

V loňském roce Spielberg rozšířil svou filmografii o snímky Minority Report s Tomem Cruisem a Chyť mě, jestli to dokážeš s Leonardem DiCapriem a Tomem Hanksem. Navíc se s Georgem Lucasem chystá na v pořadí čtvrté pokračování "archeologické ságy" o Indiana Jonesovi s Harrisonem Fordem. Na konci prosince fanoušky ujistil, že Indyho otce si opět zahraje Sean Connery.

Reklama

Výběr článků

Načítám