Hlavní obsah

Snoubenci si v Brně řekli "ano" čtyři metry pod vodou

BRNO

První oficiální česká svatba pod vodou se i přes počáteční váhání nevěsty podařila. Kateřina Šrajerová a Jiří Štancl si "řekli ano" v sobotu po 11:00 ve čtyřmetrové hloubce bazénu v Brně. Jejich výkon je tak zapsán v české knize rekordů. Chvíli to ale vypadalo, že z obřadu pod hladinou sejde. Nevěsta, která nemá s potápěním téměř žádné zkušenosti, nemohla ve čtyřmetrové hloubce vydržet.

Foto: ČTK

"Výkon" svatebčanů je zapsán v české knize rekordů.

Článek

"Nakonec jsem to ale zvládla a všechno jsem si užila. Příště bych do toho šla možná znovu," řekla novinářům na břehu. Z bílých svatebních šatů jí ještě kapala voda. "Šaty nechám uschnout a schovám si je na památku," doplnila. Za klasický obřad by prý rozhodně neměnila, přestože to byla její první svatba.

:. První oficiální česká svatba pod vodou se i přes počáteční váhání nevěsty podařila. Kateřina Šrajerová a Jiří Štancl si 6. září "řekli ano" (přesněji: ukázali tabulky s nápisem "ano") čtyři metry pod vodní hladinou. Foto: ČTK

Přiznala ale, že ji novomanžel musel přemlouvat. "Nejdřív byla trošku překvapená, ale tak nějak to postupně zrálo a nakonec s mým nápadem souhlasila," uvedl Štancl.

Pro šestačtyřicetiletého učitele na střední policejní škole to nebyla první svatba. Nápad uskutečnit veselku pod vodou měl ještě před tím, než poznal současnou manželku.

Třicet svatebčanů pod vodou

Přímo pod vodou viděly svatební polibek zhruba tři desítky svatebních hostů. Přibližně stejný počet lidí, hlavně příbuzných, zůstal před bazénem. Svatba měla všechny tradiční náležitosti.

:. Přímo pod vodou viděly svatební polibek zhruba tři desítky svatebních hostů. Přibližně stejný počet lidí, hlavně příbuzných, zůstal před bazénem.foto: ČTK

V podvodní obřadní síni se státním znakem byli oddávající i matrikářka. Novomanželé stvrdili svůj slib souhlasem na speciální tabulce a dokonce se pod vodou podepsali a nakonec se pod hladinou připíjelo šampaňským. "Ti méně znalí potápěči si místo toho lokli vody," popsal organizátor akce a svědek ženicha Josef Habrovec.

Svatba pod vodou se v Česku už několikrát uskutečnila. Vždy jí ale předcházel klasický oficiální obřad nad hladinou, potvrdil Josef Vaněk z Agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy. Obřad pod vodou trval asi půl hodiny. Nevěstě to ale nestačilo, a tak si hned po podpisu do matriční knihy ještě v šatech skočila do bazénu znova. A na svatební cestu? No k vodě, samozřejmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám