Hlavní obsah

Na váhu! Z Maxíka i Rudiho rostou pořádní chlapi, váží už přes tunu

– Praha
Právo, paf

Sloni v pražské zoologické zahradě absolvovali pravidelné vážení, které ukázalo, že nejen z Maxíka roste pořádný chlap. První slůně počaté i narozené v Praze už váží 1332 kilogramů. Také o půl roku mladší Rudi už má více než jednu tunu.

Foto: Zoo Praha - Petr Hamerník

Max, první slůně počaté a narozené v Praze, už váží více než jednu tunu, a to 1332 kilogramů přesně.

Článek

Váha se v jeho případě zastavila na 1028 kilogramů. Obě slůňata se již brzy dočkají sourozenců. Jejich matky, slonice Tamara i Janita, jsou totiž aktuálně březí a pracovníci zoo narození nových sloních přírůstků očekávají v březnu.

„Přes den naše slůňata tráví čas se zbytkem stáda, ale na večer už je od matek oddělujeme, protože se dá očekávat, že i tentokrát Tamara s Janitou porodí v noci. Samozřejmě chceme, aby měly na porod absolutní klid,“ vysvětlil vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

Podle dosavadních ultrazvukových vyšetření Tamary i Janity jsou mláďata živá a nemají žádnou vývojovou vadu. V dobré kondici jsou také obě slonice a jejich těhotenství má standardní průběh. Otcem očekávaných mláďat je Ankhor, původem z Barmy. Ani ten se pravidelnému vážení nevyhnul a jeho váha činí 4398 kg.

V brněnské zoo utekli čtyři vlci

Domácí

Maxmilián (zkráceně Max) se narodil v pražské zoologické zahradě 5. dubna 2016, Rudolf neboli Rudi pak přišel na svět 7. října téhož roku. Jeho jméno je připomínkou Rudolfa II. Habsburského.

Reklama

Výběr článků

Načítám