Hlavní obsah

Sloni překvapili vědce vysokou inteligencí, táhnou za jeden provaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cambridge

Sloni patří k inteligentním společenským živočichům stejně jako lidoopi. Tato obří chobotnatá zvířata totiž umějí spolupracovat. Jakmile potřebují pomoc partnera, dokážou ji využít v přesně koordinované spolupráci. V experimentální studii bylo prokázáno, že dva sloni dokážou vzít za provaz a při vzájemné spolupráci k sobě táhnout připevněný objekt.

Článek

Tento experiment University of Cambridge dokazuje, že sloni dokážou koordinovaně spolupracovat a že jsou tedy nesmírně inteligentními tvory. Dokážou spolupracovat stejně jako šimpanzi, pro něž bylo původně pokusné zařízení navrženo.

Odborníci testovali 12 slonů. Všichni velmi rychle pochopili, že pokud se chtějí dostat k potravě, umístěné na pojízdné desce, musí společně tahat za lana. Při opakování pokusu už věděli, že nemá cenu tahat za lano v jednom a počkali vždy, až se připojí další zvíře.

„Je velmi těžké pracovat se slony a dělat s nimi pokusy, když jsou tak obrovští. Víme, že v divočině umějí dělat úžasné věci, ale teprve tyhle řízené pokusy nám dokázaly, že umějí skvěle spolupracovat,“ tvrdí doktor Joshua Plotnik z University of Cambridge.

Reklama

Výběr článků

Načítám