Hlavní obsah

Šimpanzí sirotci si ve volné přírodě zatím nevědí rady, zaskočila je želva

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guinea

Mladí šimpanzi z Guinejské rezervace nejsou ještě na nástrahy divoké přírody zvyklí. Při jedné ze svých procházek s ošetřovatelem narazili poprvé v životě na želvu. Video zachycuje jejich rozpačité chování i touhu nový objev prozkoumat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šimpanzi nevěřícně ohledávali želvuVideo: Caters News/Chimpanzee Conservation Center , AP

 
Článek

Šestatřicetiletý ošetřovatel David Morane je zaměstnancem šimpanzí rezervace v Guinei, která zachraňuje a rehabilituje osiřelé šimpanze. Ti jsou většinou oběťmi nezákonného obchodu s masem a šimpanzími mláďaty.

„Skupinové exkurze do savany umožňují šimpanzům objevovat jejich přirozené prostředí a učit se důležité informace, které budou nepostradatelné pro život v savaně,“ říká Morane, který je na exkurzích denně doprovází.

Na jednom z takových skupinových výletů narazili poprvé v životě sirotčí šimpanzové Missy a Ali na želvu. Jejich první setkání natočil na video Morane v srpnu, agentury ho však zveřejnily až tento týden.

Nahrávka zachycuje první setkání i povahy obou lidoopů, kteří byli z nového objevu v rozpacích. Šimpanz Ali se ze strachu držel spíše opodál, zatímco Missy začala hýbající se kámen prozkoumávat. Postupně se odhodlávali do želvy klepat, strkat do ní a okukovat ji ze všech stran.

Krunýř většinou před šimpanzi neochrání

Při sledování života šimpanzů ve volné přírodě přitom bylo již v minulosti zjištěno, že šimpanzi často loví želvy pro jejich maso. Ani tak pevná ochrana proti predátorům, jako je želví krunýř, však útok šimpanzů nevydrží. Ti ho totiž snadno rozkřápnou údery o kmeny stromů, jako by se dostávali do skořápek ovoce.

Této želvě však krunýř zachránil život. Nezkušení nováčci Ali a Missy se totiž lovu a životu v divoké savaně teprve musí naučit.

Reklama

Výběr článků

Načítám