Hlavní obsah

Šimpanz z indické zoo nemá ani chloupek a vypadá téměř jako člověk

Novinky, Dagmar Plecháčová
Maisúr

Skutečnost, že opice mají k lidem opravdu blízko alespoň stavbou těla, dokazuje šimpanz Guru žijící v indické zoo. Na jeho těle byste marně hledali jediný chloupek, zvíře totiž trpí onemocněním zvaným alopecie, které se projevuje vypadáváním vlasů a chlupů. Dvacetiletý primát se však právě pro svou odlišnost stal největší atrakcí celé zoologické zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Šimpanz Guru v indické zoologické zahradě Mysore.

Článek

Lidé se do zoologické zahrady Mysore v jižní Indii kvůli šimpanzovi jen hrnou. Žasnou přitom především nad tím, jak je jeho tělo bez chlupů podobné sportovní mužské postavě. „Každý chce vidět jeho bicepsy a tricepsy. Bije se do prsou a hodně tleská, když k jeho výběhu přicházejí děti,“ uvedl místní veterinář Suresh Kumar.

Foto: Profimedia.cz

Šimpanz má tělo samý sval

Foto: Profimedia.cz

Guru má paže jako kulturista.

Šimpanz zpočátku působil v cirkusu, odkud se přestěhoval do zoologické zahrady Vandalur v Čennai, kde strávil téměř deset let. Před sedmi lety byl však přemístěn do Mysore, kde specialisté mohli sledovat jeho zdravotní stav.

„Přišel k nám již s alopecií, takže ani nevíme, jak vypadal úplně na začátku. Jelikož mají lidé a šimpanzi hodně společného, domníváme se, že to bylo způsobeno vlivy v jeho životě, jako je stres či nějaké trauma, které jsou obvykle příčinami onemocnění i u lidí. Zkoušeli jsme ho léčit řadou léků, ale nezaznamenali jsme žádné pozitivní výsledky. Jako poslední možnost jsou konzultace s kožním lékařem,“ dodal Kumar.

Foto: Profimedia.cz

Guru s šimpanzicí Manilou ve společném výběhu.

Foto: Profimedia.cz

Když se u jeho výběhu sejdou děti, začne tleskat a bít se do hrudi.

Ve společnosti ostatních šimpanzů naštěstí jeho lysý vzhled nehraje žádnou roli. Do svého výběhu nyní Guru přivítal šimpanzici Manilu, se kterou si hraje velice opatrně. Podle doktora Kumara by to mohlo být i proto, že byl v útlém věku oddělen od rodičů a nebyl zvyklý mít kolem sebe další jedince svého druhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám