Hlavní obsah

Sestry si raději nechaly odstranit prsa, rakovina jim zabila půlku rodiny

Novinky, Dagmar Plecháčová
Birmingham

Je jim teprve 22 a 25 let a přesto se dobrovolně rozhodly k oboustranné mastektomii, tedy chirurgickému odebrání prsou. Sestry Alison a Francesca Carbyovy z anglického Birminghamu totiž viděly, jak na rakovinu prsu zemřela jejich matka Angela, babička a dvě tety. Riziko, že se nemoc objeví i u nich, bylo až 85 procentní, proto zvolily cestu drastické operace, kdy se obou svých ňader raději vzdaly, informoval britský Daily Mail.

Článek

Před dvěma lety sestry Carbyovy podstoupily genetický test, který potvrdil, že obě zdědily gen BRCA2, kvůli kterému se u žen, výjimečně však i u mužů, s výrazně větší pravděpodobností objeví rakovina prsu. Kvůli četnosti, s jakou se nemoc projevila u žen v jejich rodině, byla u sester pětaosmdesátiprocentní šance, že propukne i u nich.

Poslední ze sester, jednatřicetiletá Selina, měla to štěstí, že testy u ní zděděný gen BRCA2 neprokázaly. „Selina se v tu dobu pokoušela o miminko, proto se nám všem velice ulevilo,“ řekla Alison.

Matka by se k dobrovolné mastektomii neodhodlala

„Nebyl pro mě problém se rozhodnout, protože jsem viděla svou maminku, jak musela chodit na chemoterapie, a to jsem opravdu nechtěla. Pamatuji si, že jsem jí o svém záměru podstoupit mastektomii řekla. Odpověděla, že jsem nejstatečnější člověk, kterého zná a že ona by nikdy takového rozhodnutí nebyla schopná,“ sdělila Alison a pokračovala: „Mně se ale nezdá, že je to nějaké hrdinství. Kdyby vám někdo řekl, že když si koupíte tiket do loterie, máte 85 procentní šanci, že vyhrajete, půjdete ven a jeden koupíte, nebo snad ne?“

Angela našla bulku na svém prsu před osmi lety, ačkoli jí byla vyoperována, rakovina se přesto rozšířila. Její stav se stále zhoršoval. Lékaři nakonec objevili na jejím mozku pět zhoubných nádorů.

Mladší sestra s operací váhala

Angela zemřela v pouhých 50 letech minulý rok v březnu. Bylo to již poté, co Alison měla náročnou operaci za sebou, v říjnu 2008 si zároveň nechala poprsí vymodelovat pomocí implantátů. Francesce byla mastektomie provedena letos v lednu.

„Mamka byla silná a energická osoba, bylo opravdu smutné sledovat, jak stále slábne,“ dodala Alison.

Pro mladší Francescu bylo rozhodnutí o mastektomii mnohem těžší. Nakonec však i ona letos s operací souhlasila. Ze zad jí byla odebrána tuková tkáň a použil se i silikon, který posloužil k následné rekonstrukci poprsí. Obě dívky jsou nyní podle svých slov mnohem šťastnější a klidnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám