Hlavní obsah

Sestry, které rozdělila tragédie, se po 30 letech setkaly

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než 30 letech se v Kolumbii setkaly sestry Jacqueline a Lorena Sanchezovy, které v roce 1985 rozdělila tragédie městečka Armero. Výbuch nedaleké sopky tehdy spustil lavinu, jež ve městě zabila 20 tisíc lidí. Dívky, tehdy ve věku tří a devíti let, tragédie rozdělila a následně byly dány k adopci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestry, které rozdělil sesuv půdy po výbuchu sopky, se shledaly po 30 letech Video: AP

 
Článek

Po erupci sopky Nevado del Ruiz 13. listopadu 1985 roztavila láva a pyroklastické proudy sněhovou pokrývku hory, která se začala valit dolů. Vznikl tak lahar – směs pyroklastického materiálu, vody a bahna –, jenž se může pohybovat rychlostí i několika desítek kilometrů za hodinu.

Tato masa hmoty tehdy v Armeru připravila o život 20 tisíc lidí z celkových 29 tisíc. I s okolními sídly se počet obětí vyšplhal na 23 tisíc.

Jacqueline a Lorena se po katastrofě dostaly do péče úřadů odděleně. Úředníci si mysleli, že se jedná o sirotky, a tak je dali k adopci, napsal v pátek web stanice Sky News.

Musí dohnat 30 let

Až po letech Lorena využila nadace, která se snaží pomáhat obětem této tragédie, a pomocí videa žádala o informace o případných přeživších rodinných příslušnících. Její sestra nahrávku viděla na sociálních sítích a kontaktovala nadaci, jež následně pro obě ženy zařídila DNA testy. A ty ukázaly shodu.

Sestry se tak po 30 letech opět viděly. Setkání ale bylo emočně rozporuplné.

„Je to krásné a zároveň smutné, protože jsem zjistila až 30 let po tragédii, co se stalo mé sestře. Musím teď dohnat 30 let jejího života a ona zase toho mého,“ uvedla Lorena.

Nadace Armando Armero Foundation v prohlášení uvedla, že se jedná o první případ, kdy byly využity DNA testy u obětí tragédie v Armeru. I přes veřejné výzvy se však zatím nepodařilo dohledat rodiče dívek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám