Hlavní obsah

Sedmiletá dívka má tvář i tělo stařenky, žít bude už jen několik let

Novinky, Dagmar Plecháčová
Londýn

Mimořádně vzácná choroba s názvem progerie postihla na celém světě pouhých 16 lidí. Jednou z nich je i sedmiletá Ashanti Elliott-Smithová, jejíž organismus stárne osmkrát rychleji, než je běžné. Dívka je však i přesto stále veselá, usměvavá a se svou nemocí se pere neuvěřitelně statečně.

Článek

V deseti letech bude Ashantino tělo po fyzické stránce odpovídat tělu osmdesátileté stařenky. Už nyní dívka pociťuje zdravotní komplikace jako je artritida či oslabené srdce. Její matka Phoebe však dělá vše pro to, aby měla normální a šťastné dětství jako její vrstevníci.

„Snažíme se každý den prožít naplno. Ashanti je tak hodná a živá holčička. Je prostě zlatíčko. Jsem na ní moc pyšná. Její zdravotní stav jí vůbec nepřekáží. Má velký charakter a když je v místnosti, každý o ní ví,“ řekla na adresu své dcerky Phoebe.

Lidé se často otáčejí a zírají

U Ashanti se očekává, že se dožije 13 let. Zatímco její kamarádi rostou, její tělo degeneruje jako u člověka důchodového věku. Nemá žádné vlasy, na její kůži se objevují vrásky a také rysy v obličeji se mění. To vše způsobuje, že se lidé často neovládnou a na malou Ashanti nevěřícně zírají.

Dívka je zároveň velice drobná, neměří ani metr a váží necelých 13 kilogramů, stejně jako průměrné tříleté dítě. Také její imunitní systém je velmi slabý, obyčejná chřipka či plané neštovice by se Ashanti mohly stát osudné. Po porodu přitom Ashanti vypadala jako normální zdravé miminko.

První komplikace přišly tři týdny po porodu

„Měla jsem normální těhotenství a myslela si, že je vše v naprostém pořádku. S jejím otcem Albim jsme byli nadšení,“ uvedla Phoebe.

První známka toho, že je něco v nepořádku, přišla tři týdny po narození, kdy se Ashanti začala třást a měla křeče. Lékaři se dokonce ze začátku domnívali, že její otřesení způsobili sami rodiče, což Phoebe velice rozhněvalo.

Na diagnózu progerie přišli lékaři až po několika měsících. Poté, co Phoebe sdělili průběh nemoci, omdlela. Postupem času se však snažila s osudem své prvorozené dcery vyrovnávat. V současnosti si spolu s Ashanti a její čtyřletou sestrou užívají každý den a na zhoršující projevy nemoci se pokoušejí nemyslet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám