Hlavní obsah

Schuster propašoval k Ťiang-Ce-minovi valašku

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SLOVENSKO

Slovenský prezident Rudolf Schuster po jednání se svým čínským partnerem Ťiang-Ce-minem daroval čínskému prezidentovi valašku, kterou ke zděšení ochranky propašoval do přísně střeženého prezidentského paláce.

Foto: Jakub Misík

Break Times

Článek

Poté si oba prezidenti, kteří mají zálibu ve zpěvu, společně zazpívali známou píseň O sóle mio. Podle slovenské televize Joj Velký palác lidu v Pekingu něco podobného ještě nezažil. "Jednání zpočátku probíhalo formálně: prezidenti podepsali společné prohlášení a vše šlo podle protokolu. Schusterova chvíle však přišla na přivítacím banketu: folklorní soubor Jánošík, který slovenského prezidenta na cestě po Číně doprovází zazpíval oblíbenou píseň čínského vůdce a přidal ruskou píseň Podmoskovskije večera. Bylo vidět, že 76-letý Ťiang-Ce-min je naměkko," uvedl spolupracovník televize přímo z Pekingu.

Slováci zalesní Čínu

Čínský protokol byl podle televize Joj na pokraji zoufalství, když jejich šéf vzápětí zatancoval čardáš s členkami folklorního souboru a zahrál si na pravou slovenskou fujaru. Kromě fujary dostal Ťiang-Ce-min do daru také zmíněnou valašku, zbojnický opasek a klobouk. Schusterova cesta však už přinesla své ovoce a Slovensko se zúčastní projektu Zelená Čína, když slovenské firmy zalesní každý rok 300 tisíc hektarů čínského území. Slovensko by mělo spolupracovat také na výstavbě některé z čínských elektráren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám