Hlavní obsah

Sbal prachy a vypadni. Dánský umělec získal od muzea za dva prázdné rámy dva miliony

Konceptuální umění je spíše nežli výsledný objekt samotná umělcova idea. Ne vždy to však dokážou lidé patřičně docenit. V případě dánského umělce Jense Haaninga neocenilo jeho práci Muzeum moderního umění v Aalborgu, které umělci poskytlo 534 tisíc dánských korun (zhruba 1,8 milionu Kč), aby znovu vytvořil svá předchozí díla. Dočkalo se však pouze prázdných rámů a nápaditého názvu. S odkazem na dánský rozhlas DR o tom informovala agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Haaningovo dílo je i přesto vystaveno. Na snímku jeden ze dvou prázdných rámů.

Článek

Haaning se dohodl s muzeem, že si od něj půjčí vysokou finanční částku, aby opět vytvořil dvě přechozí díla. Práce s názvem Průměrný dánský roční příjem a Průměrný rakouský roční příjem se skládaly z bankovek v obrazovém rámu.

Jenže, když kurátoři otevřeli balík, který jim umělec zaslal, nestačili se divit. Před sebou měli jen dva prázdné rámy.

„Haaning nám poslal mail, ve kterém nás informoval, že mu přišlo zajímavější udělat nové dílo. A to se prý jmenuje Sbal prachy a vypadni,“ uvedl pro DR ředitel muzea Lasse Andersson.

Vědci zkoumali Michelangelovy boty. Obří stopy, které zanechal v umění, učinila překvapivě malá osoba

Historie

Muzeum nyní doufá, že umělec vrátí peníze nejpozději do ukončení výstavy 14. ledna následujícího roku.

„Nejsme bohaté muzeum. Doufáme, že se nám peníze vrátí zpět,“ uvedl Andersson. Haaning o tom však neuvažuje. „Samozřejmě nebudu nic vracet. Umělecká práce je to, že jsem vzal peníze a nevrátím je,“ vysvětlil.

Nutno ovšem podotknout, že peníze byly zapůjčeny na výrobu díla, nikoliv jako honorář. Muzeum proto zvažuje případné právní kroky, se kterými ovšem počká až na skončení výstavy. Na ní je Haaningovo dílo pochopitelně k vidění.

Reklama

Výběr článků

Načítám