Hlavní obsah

Safari park otevírá největší expozici tučňáků v Česku

Největší expozici tučňáků v Česku a Slovensku otevře oficiálně v pondělí 11. července Safari park Dvůr Králové. Primát v chovu tučňáků doposud v tuzemsku držela od roku 2017 zoo v Ústí nad Labem.

Foto: PRÁVO - Vladislav Prouza

Největší expozice tučňáků v Česku a Slovensku.

Článek

Čtyřiadvacetihlavé hejno tučňáků brýlových dovezené do Dvora Králové nad Labem koncem minulého týdne z Nizozemska, se nesměle představilo veřejnosti ve čtvrtek. Ptáci domovem z jižní a jihozápadní Afriky, s jejichž chovem letos 76letá královédvorská zoo začíná, jenom bojácně vykukovali z vnitřní voliéry. „Zato při vykládaní z transportních beden to byla divočina. Netušil jsem, jak dokážou být rychlí,“ konstatoval zoolog Michal Podhrázský.

Rychlost ohroženého druhu, k jehož záchraně dvorská zoo novou expozicí přispěje, předznamenává plachost a obezřetnost. Žrádlo v podobě sleďů přijímají pouze z ruky některých chovatelů. „Několik dní jsme, vždy po třech hodinách ráno a odpoledne, mezi nimi s kolegyní seděly s nataženou rukou, aby si zvykli. Když už to nešlo jinak, tak jsme si lehly, abychom je nepřevyšovaly,“ popsala chovatelka Aneta Špičková, jak získávala důvěru hejna.

Skupina goril v pražské zoo se rozroste, dorazí i dcera slavné Moji

Domácí

Nedůvěra tuctu samiček a stejného množství samců, ve věku od osmi měsíců do jedenácti let, k novému prostředí dvorské expozice, vybudovaném ve stylu namibijského přístavu Luderitz, se zlomila za necelé dva dny.

„Konečně se první, paradoxně ten nejmenší a zřejmě nejhladovější, osmělil žrát. Ostatní se přidali. A takhle to je u nich se vším. Nyní už všichni žerou normálně,“ doplnila chovatelka se zkušenostmi z předchozího domova tučňáků v nizozemském Arnhemu a Amsterdamu.

„Tam jejich chov nebyl vůči návštěvníků zdaleka tak kontaktní jako ve Dvoře Králové. Chvíli potrvá, než se během návštěvních hodin osmělí do venkovního bazénu. Záleží, jak zareaguje ten malý, zvědavý, jehož je hejno ochotno následovat,“ míní Špičková.

Foto: Helena Hubáčková

Krmení tučňáka brýlového.

Chov afrických tučňáků, schopných ustát teploty minus 17 stupňů, v nichž jsou schopní se množit, klade vysoké nároky na chovatele a kvalitu vody. „Chov tučňáků je obrovská výzva. Tučňáků v přírodě rychle ubývá a záloha lidské péče je stále potřebnější,“ shrnul ředitel Safari parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Skupinu dalších tučňáků brýlových, jejichž populace za poslední roky leckde klesla na polovinu, může Safari park získat z polské Wroclawi, kde se královédvorští chovatelé učili jejich chovu v prostředí jedinečného pavilonu obrovského oceanária.

Akvárium šetří na žrádlu. Tučňáci a vydry však odmítají jíst levné ryby

Koktejl

Tučňák brýlový, domovem z pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky, s charakteristickým bílým pruhem kolem černě lemovaných očí, dorůstá do výšky 70 centimetrů, a představuje jediného reprezentanta svého druhu, domovem v tropických podmínkách Afriky.

Kolonie tučňáků najde ve Dvoře Králové domov v nové expozici Jihozápadní Afrika postaveném díky přeshraničnímu česko-polského projektu. Část zhruba stomilionové investice by se mohla vrátit díky návštěvnické atraktivitě těchto ptáků.

Tučňáci uzavírají partnerství na celý život. Samičky obvykle snesou dvě vejce, z nichž se zhruba za čtyřicet dnů vylíhnou mláďata. Oba rodiče se rovným dílem podílejí na sezení na vejcích a výchově potomků. „Při troše štěstí by se mohli letos v zimě začít množit. Teploty pod nulou jim nevadí, spíše naopak,“ předjímá zoolog Podhrázský.

Reklama

Výběr článků

Načítám