Hlavní obsah

S odlivem turistů se v Kostarice vrátil do módy směnný obchod

Novinky, jky

Na to, že je Česká republika zhruba o polovinu větší než Kostarika, jen těžko si ti, kteří tam nebyli, umí představit různorodost této země. Klinická smrt turistického ruchu sice zasáhla všechny a všude, na karibských březích se ale život místních změnil doslova ze dne na den. Začali farmařit a mnoho z nich se přinejmenším dočasně vrací ke směnnému obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Do kostarického Puerto Viejo láká turisty obvykle především uvolněná atmosféra.

Článek

„Sázíme plodiny a pěstujeme si jídlo, vracíme se zpět k našim kořenům. Turismus živí mě i mou dceru. Nikdo tady teď nemáme moc peněz, a tak fungujeme na bázi směnného obchodu. Někdo má stromky či semínka, jiný vypěstuje juku či plantejn, a tak mezi sebou měníme. Lidé fungují více pospolitě, jsou kreativní. Pomáháme jeden druhému,” popsala majitelka surfařské školy Naima Montejová.

Montejová žije v Puerto Viejo de Talamanca, pobřežním městečku oblíbeném zejména mezi surfaři a těmi, kteří hledají uvolněnou atmosféry nebo milují lenochody tříprsté. Zdejší bezmála 15kilometrová pláž je aktuálně uzavřená, což samozřejmě značně zklamalo těch pár turistů, kteří tam toto podivné období přečkávají a namítají, že by na zdejších plážích sociální distancování nebylo zrovna složité.

Foto: Profimedia.cz

Puerto Viejo

Puerto Viejo je jedním z těch míst, kde život plyne tak nějak přirozeně pomaleji. Zdejší karibská atmosféra je tak trochu typická. Na jednu stranu pro člověka ze západu trochu ospalá, zároveň se ale po večerech umí proměnit v pořádně živou. Vyjma Kostaričanů a původních obyvatel tam žijí lidé dalších bezmála 70 národností, přičemž významnou roli hraje kreolská kultura lidí afro-karibského původu.

Většina okolního regionu je přírodní rezervace. Velká část zdejších si pamatuje, když jedinou cestou do města byla samotná pláž. Stejně jako zbytek země však turismus i tuto končinu proměnil. Jenže 16. března, kdy Kostarika vyhlásila stav nouze, se vše jako lusknutím prstu změnilo. Uzavření hranic, obchodů a pláží na sebe pak nenechalo dlouho čekat.

Foto: Profimedia.cz

Puerto Viejo

Pro Kostariku je situace těžká i v tom, že se dostane k většímu objemu zahraničních měn skrz turismus než přes export a prodej kávy, banánů, ananasů a léčiv dohromady. Podle čísel z roku 2016 celkem 210 000 lidí (bezmála devět procent) pracovalo v turismu a toto číslo rychle rostlo.

Bojí se dengue

Tamější vláda sice vyplácí jakýsi bonus těm, kteří přišli o práci, avšak dosáhnou na něj jen ti zaměstnaní před krizí. Rybáři, kteří vozili turisty rybařit, na příspěvek nedosáhnou podobně jako mnozí další, kteří se věnují 400 tisícům zahraničních návštěvníků, kteří do Kostariky každoročně přijíždějí.

V Puerto Viejo však po uzavření hranic zůstala jen malá hrstka turistů, kteří si na jednu stranu užívají ustávání pandemie mezi mořem a džunglí, na druhou stranu se lehce obávají začátku sezony horečky dengue. Inu, jak se v Kostarice často odpovídá na všechno: pura vida, tedy čistý život...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám