Hlavní obsah

S kosmickými technologiemi na Dakar

Novinky, Pavel Koten

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trasa slavné Rallye Dakar vede saharskou pouští, kde je boj s vysokou teplotou doslova otázkou přežití. Tým Pescarola si v tomto boji vypomáhá i technologiemi původně vyvinutými pro kosmický program ESA.

Foto: Miroslav Junek

Účastníci připojili své podpisy pod petici za účasti celostátního lídra Suverenity Jany Bobošíkové.

Článek

Ačkoliv letošní "Dakar" nekončí v senegalském hlavním městě ale v egyptském Sharm el-Sheikh, trasa rallye opět prochází saharskou pouští. Teplota zde může dosáhnout až 58 stupňů Celsia. Takové podmínky samozřejmě znamenají velkou zátěž jak na techniku tak i na účastníky soutěže. Tým Pescarola se s nástrahami pouště vyrovnává za pomoci kosmických technologií ESA. Logo Evropské kosmické agentury (ESA) je dokonce umístěno přímo na vozu Nissan Terrano, který řídí čtyřnásobný vítěz Le Mans a nyní již čtrnáctinásobný účastník "Dakaru" Henri Pescarolo.

Jako ve formuli 1

Tepelná izolace původně vyvinutá pro rakety Ariane, chrání posádku před horkem z výfukového systému. Teplota výfuku, která může za normálních podmínek dosáhnout až 800 stupňů Celsia, je díky použité izolaci redukována na 100 stupňů Celsia. To jednak snižuje riziko vzniku požáru v případě úniku paliva či oleje do výfuku a jednak i teplotu uvnitř vozidla.

Rovněž helma pro členy posádky čerpá ze zkušeností kosmického výzkumu. Její chladící systém využívá Peltierových článků, které pumpují teplo z vnitřních částí helmy do vnějších, aby odtud mohlo být vedeno cirkulující kapalinou do zvláštní "výlevky", ve které je posléze absorbováno. Pevné Peltierovy články o tloušťce pouhého milimetru poskytující chladící efekt aniž by obsahovaly jakékoliv pohyblivé části. Podobného systému využívá i stáj formule 1 McLaren.

Chlazení nápojů

Až ve středověku se inspirovali výrobci při vývinu samochladícího kontejneru, který dokáže během několika minut snížit teplotu nápojů o celých 20 stupňů.

Proces využívá malého množství odpařené vody a chladících vlastností terakotové hlíny. Podobným způsobem se nápoje chladily už před tisíciletími. Souvislost s kosmickými technologiemi je taková, že pro vývoj chladícího systému bylo využito numerických simulací původně vyvinutých v ESA pro účely výpočtů kosmických výprav.

Pokud se testovaná technologie osvědčí, může v několika následujících letech znamenat revoluci v podávání nápojů. Už dnes podobné inovace používají sportovci a lidé cestující do opuštěných a horkých oblastí.

Kosmická strava

Se stravováním souvisí i další kosmické technologie. Závodníci i ostatní členové týmu konzumují kosmickou stravu. V rámci rusko-francouzského projektu Cassiopeia bylo v roce 1996 vyvinuto jídlo pro astronauty, které splňuje extrémně přísná kritéria pro kosmické lety a zároveň si uchovává gurmánské vlastnosti francouzské kuchyně.

Dnes je toto menu zcela běžné pro posádky Mezinárodní kosmické stanice a jeho podávání na rally dokazuje, že je možné si pochutnat na kvalitní stravě i v extrémních podmínkách.

Výsledky kosmického výzkumu vždy nacházely uplatnění v běžném pozemském životě, vzpomeňme jen celou řadu vynálezů, které přinesl slavný program Apollo. Ve vyspělých státech je tento postup zcela standardní. Jen samotná ESA uvádí, že aplikovala v běžné používání více než 150 kosmických technologií.

Reklama

Související články

Peterhansel nechal rivaly za sebou

Francouz Stéphane Peterhansel se ve středeční sedmém dílu Rallye Dakar přiblížil k dalšímu triumfu v pouštním závodě. V cíli 692 km dlouhé etapy na něj jeho...

Další vážná havárie na Dakaru

Osmá etapa pouštní soutěže byla poznamenána další vážnou nehodou. Na 327. kilometru speciálního měřeného úseku havaroval po skoku přes písečnou dunu Nissan...

Historické tramvaje se představí v Liberci

Historické tramvaje, které se snaží členové občanského sdružení Boveraclub v Liberci vrátit zpět do života, se představí v úterý 28. září v libereckém areálu...

Výběr článků

Načítám