Hlavní obsah

Rybář objevil mořský poklad, na potvrzení se načekal

Novinky, pal

Najít velrybí výměšek je pro rybáře něco jako trefit zlatý jackpot. Jeden takový objevil 55letý thajský rybář Jumrus Thiachot, když se na začátku roku 2019 procházel po pláži v jižním Thajsku na ostrově Koh Samui.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajský rybář se chlubí se vým nálezem 14kilového velrybího výměškuVideo: AP

 
Článek

Velrybí ambra, které se někdy také říká „mořský poklad“ či „plovoucí zlato“, vážila 14 kilogramů a její hodnota se odhaduje zhruba na 320 tisíc dolarů, v přepočtu tedy téměř sedm a půl miliónu korun.

V Thajsku se narodila štěňata čtyři roky mrtvé královské feny

Koktejl

Rybář se nejprve obrátil na svého souseda, aby mu pomohl určit, zda se jedná skutečně o velrybí výměšek. Po odkrojení dvou plátků však testy neměly pozitivní výsledek.

Na úředníky čekal tři čtvrtě roku

Proto se rybář obrátil na úřady, aby mu pomohly. Úředníci navštívili Jumruse Thiachota v úterý 22. října, na další testy tedy čekal déle než tři čtvrtě roku. Nakonec se ukázalo, že to skutečně ambra je a rybář, který se v penězích předtím rozhodně nekoupal, mohl začít slavit.

Barman našel na pláži velrybí výměšek. Doufá, že ho prodá za miliony

Koktejl

Ambra, jak se látka nazývá, vzniká v trávicím traktu vorvaně. Podle jedné z hypotéz napomáhá vorvaňům trávit těla krakatic. Podle jiné vedou k produkci ambry právě ostré zobáky krakatic, které poškozují orgány velryby.

Čerstvá ambra nepříjemně páchne, postupně však zápach slábne a mění se v příjemné zemité aroma. Hmota byla hojně využívána při výrobě parfémů, a i když dnes byla z velké míry nahrazena syntetickými materiály, stále se najdou výrobci, kteří ji používají. A právě ti jsou ochotni za vzácný materiál štědře platit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám