Hlavní obsah

Rybář našel rekordně velký velrybí výměšek. Může získat desítky milionů

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nález ambry, látky, která vzniká v trávicím traktu vorvaňů, se mezi rybáři rovná nálezu pokladu. Šedesátiletý Naris Suwannasang podle všeho trefil rovnou jackpot. Minulé pondělí nalezl hroudu ambry o váze neuvěřitelných 100 kilogramů. Jeden ze zájemců o koupi už mu nabídl 960 tisíc thajských bahtů za kilogram (zhruba 700 tisíc korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajský rybář našel největší velrybí výměšek na světě v hodnotě 70 milionů korunVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Rybář kámen, který už od pohledu nápadně připomínal ambru, nalezl minulý týden na pláži. Spolu se svými bratranci ho odvezl domů, kde ho pak zkoumal.

Ambra, jak se látka nazývá, vzniká v trávicím traktu vorvaně. Podle jedné z hypotéz napomáhá vorvaňům trávit těla krakatic. Podle jiné vedou k produkci ambry právě ostré zobáky krakatic, které poškozují orgány velryby.

Čerstvá ambra nepříjemně páchne, postupně však zápach slábne a mění se v příjemné zemité aroma. Hmota byla hojně využívána při výrobě parfémů, a i když dnes byla z velké míry nahrazena syntetickými materiály, stále se najdou výrobci, kteří ji používají. A právě ti jsou ochotní za vzácný materiál štědře platit.

Rybář objevil mořský poklad, na potvrzení se načekal

Koktejl

Při určování ceny záleží na kvalitě ambry. „Jeden zájemce už mi řekl, že přijde otestovat kvalitu. Cena mě šokovala,“ uvedl šťastný Suwannasang. Pokud by se totiž jednalo o nejvyšší kvalitu, obchodník chce rybáři zaplatit kolem 960 tisíc thajských bahtů za kilogram (zhruba 700 tisíc korun).

Bojí se, že ambru někdo ukradne

Cena za celý výměšek by se tak pohybovala v přepočtu okolo 70 milionů korun, což je pro rybáře, jehož průměrný plat se v přepočtu pohybuje kolem 15 tisíc korun měsíčně, pohádkové jmění.

Barman našel na pláži velrybí výměšek. Doufá, že ho prodá za miliony

Koktejl

„Chci o té ambře vědět víc a potřebuji specialistu, aby se na ni podíval. Také plánuji jít na policii, aby měli záznam o mém nálezu, protože se bojím, že mi ji někdo ukradne,“ uvedl rybář.

Jestli se kvalita ambry potvrdí, půjde o největší nalezený kus. Ten doposud největší objevili ománští rybáři, kteří v listopadu 2016 našli osmdesátikilový výměšek a prodali ho za tři miliony dolarů (zhruba 65 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám