Hlavní obsah

Ruští vězni si mohou vyzpívat svobodu

– MOSKVA

V Rusku vrcholí zvláštní pěvecká soutěž, která se koná se pod záštitou ruské vlády. Soutěžícími jsou pěvecky nadaní vězni z nápravných zařízení po celé zemi. Cena pro vítěze je více než lákavá - propuštění na svobodu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Ruské ministerstvo spravedlnosti nemá nic proti tomu, aby se konala neobvyklá pěvecká soutěž, v níž mají trestanci šanci doslova si vyzpívat cestu z vězení.

Ruského vězeňského písňového konkurzu se zúčastnilo osm stovek trestanců, kteří by za písničku rádi okusili ztracenou svobodu. Do finále bylo vybráno třiadvacet vězňů, kteří si odpykávají tresty za nejrůznější zločiny - za vraždy, držení drog, loupež či přepadení. Vítěz si kromě svobody bude moci užívat rovněž finanční odměny.

Cesta z vězení má několik výběrových kol

Jedním ze soutěžících je vězeň Vladimir Bazykin. Generálku před pěveckou soutěží abslolvoval v moskevském hudebním studiu za bedlivého dozoru příslušníka zvláštní policejní jednotky.

Recidivista Bazykin pyká ve vězení za krádeže. Soud mu vyměřil trest v délce devíti let, na svobodu se může dostat nejdříve v roce 2005.

"Soutěž má tři kola," popisuje klání Vladimir Bazykin, "nahrál jsem své písničky na video a poslal je pořadatelům," pokračuje soutěžící vězeň, který díky talentu postoupil do druhého kola a probojoval se až do finále.  

Slibná naděje pro vraha

Nadějné hvězdy pop-music se ale nejprve musejí dostat z vězení. O svobodu soutěží také Ruslan Anufrijev.

Nedávno absolvoval hudební institut a pak byl odsouzen za vraždu. Teď se opájí nadějí, že mu píseň "Zimní noc" zajistí volnost a raketový start hudební kariéry.

Zpěv jako forma nápravy

Vězeňské písně mají v Rusku dlouhou tradici. Zvláště za sovětské éry skončily v gulazích tisíce nadaných a vzdělaných hudebníků, což tradici vězeňských bardů jen upevnilo.

Vězeňské prostředí a jeho svérázná kultura i dnes ovlivňuje ruskou populární hudbu. Hudební producent a jedna z hlavních postav soutěže Vjačeslav Klimenkov tvrdí, že pořadatelé sledují jistý výchovný aspekt, kterým může být vězňům naznačena správná cesta.

"Soutěž má především přimět vězně, aby pocítili lítost a soucit, aby byli schopni litovat své oběti," říká Klimenkov.

"Chlap, který přijde na jeviště a zpívá publiku, se v té chvíli kaje, prosí o odpuštění. To je velice důležité, protože zatvrzelý, nenapravitelný kriminálník na jeviště nevyleze," domnívá se producent.

Klimenkov byl prý také překvapen, kolik je v ruských věznicích talentovaných zpěváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám