Hlavní obsah

Ruka mu srůstala šest let – a zlomil si ji znovu

– Londýn
Právo, aa

Tim Blackburn z londýnského předměstí Stockton si před šesti lety zlomil ruku. Banální úraz, na který v drtivé většině stačí sádra a klid, však v jeho případě nebyl jednoduchý. Lékaři zjistili, že Blackburn je jedním z asi 50 tisíc Britů, jejichž kosti samovolně nesrůstají.

Foto: Profimedia.cz

Muži sádra nepomohla, musel používat speciální přístroj.

Článek

Musel podstoupit zdlouhavou metodu tzv. ultrazvukové léčby. Po šest let nosil u sebe přístroj, který do místa zlomeniny na pravé ruce vysílal ultrazvukové impulzy. Ty stimulovaly růstové proteiny a současně rozkládaly drobné štěpiny „staré“ kosti. Trvalo to šest let, než mohl přístroj odložit.

„Bylo to úžasné, takový pocit úlevy jsem snad nezažil,“ svěřil se pacient serveru BBC. Jenže radost netrvala dlouho. Jen týden poté, co se doma těšil ze srostlé ruky, si vyšel se psem na procházku. Jenže zvíře se něčeho leklo a páníčka strhlo čerstvě uzdravenou rukou na železné zábradlí. A kost praskla ve stejném místě.

„Připadám si jako horolezec, který těsně pod vrcholem hory uklouzl. Nedá se nic dělat, začíná to všechno znovu,“ řekl staronový pacient při příchodu do nemocnice, kde jeho ruku šest let léčili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám