Hlavní obsah

Rudoarmějec se vrátil do Rokycan

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Po téměř třinácti letech se v úterý vrátila do Rokycan socha Rudoarmějce. Tunu vážící bronzový voják s kulometem na zádech a lodičkou sevřenou v ruce, který byl několik desítek let dominantou rokycanského náměstí, odstranili v roce 1990 pracovníci místních technických služeb.

Foto: Kamil Navrátil

Mezinárodní folklorní festival - roztančená ulice

Článek

Tehdy město považovalo sochu za bezcennou, vhodnou jen do šrotu a navíc připomínající zlé časy. "Pět let ležela ve skladu a protože město pro ni tehdy nemělo využití, zapůjčilo ji do Prvního soukromého vojenskohistorického muzea v Doudlebech nad Orlicí," řekl starosta Rokycan Jan Baloun (ODS).

Zájem o ni však před časem projevili lidé sympatizující se Spolkem přátel národů Východu. Obrátili se na vedení města, aby se socha vrátila zpět do Rokycan. Zastupitelé rozhodli, že se stane exponátem rokycanského muzea na demarkační linii. Ta nevedla městem, ale táhla se asi tři kilometry za městem směrem na Prahu těsně před Borkem u Rokycan.

"V muzeu mi nevadí. Kdyby ho chtěli dát zpátky na náměstí, tak to bych protestoval, protože my jsme tady žádné Rusy neměli," komentoval návrat bronzového rudoarmějce majitel jednoho z obchodů na náměstí.

Socha hrála i pro Hollywood

Ještě než socha dorazila zpět, zahrála si v akčním filmu hollywoodské produkce s názvem Hellboy, jehož některé scény se točily v Praze. "Rudoarmějec stál jako součást zapomenutého inventáře ve skladu po bývalém SSSR, kde se ocitl hlavní hrdina filmu - agent tajné služby," řekl vedoucí muzea na demarkační linii František Koch.

Podle něho bude socha slavnostně odhalena 9. května za přítomnosti válečných veteránů z Východu i Západu. "Rudoarmějec má své místo v historii. Socha je výrazem úcty k padlým vojákům Rudé armády. Patří ke květnu 1945 stejně jako americký džíp," dodal Koch. Pracovníci muzea už pro něho připravují podstavec, který je umístěny u cesty hlavního prohlídkového okruhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám