Hlavní obsah

Rozdělila je bitva u Stalingradu. Po 78 letech se sestry znovu setkaly

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě sestry, Rozalinu a Juliju, rozdělily válečné útrapy a vřava bitvy u Stalingradu. Každá si myslela o té druhé, že během války zemřela, teď se opět potkaly. Po dlouhých 78 letech. Setkání jim umožnil populární televizní pořad.

Foto: Repo: https://youtu.be/_wVp8mDbhFE

Sestry se nalezly po 78 letech. Julija (vlevo) se potkala v Čeljabinsku se svou sestrou Rozalinou

Článek

„Pamatuji si ji jako mladou holku a teď vidím starou babičku,“ tak zněly první dojmy 92leté Juliji, když spatřila svou o dva roky starší sestru Rozalinu. Toto neuvěřitelné setkání zprostředkoval oběma sestrám populární pořad Hledá se jméno na ruském kanálu NTV.

Celý příběh začal během bitvy u Stalingradu, kde starší Rozalina pracovala v továrně na výrobu tanků. Tu během bitva nacisté vybombardovali a zbytek rodiny měl zato, že Rozalina padla útoku za oběť.

Hrdina i zrádce? Maršál Paulus se stal po bitvě u Stalingradu nejslavnějším zajatcem

Historie

V té době 16letá dívka se ovšem během bombardování nenalézala v továrně, ale v evakuačním člunu. I ten však Luftwaffe zasáhlo a Rozalina skončila tonoucí uprostřed Volhy. Už se zdálo, že se utopí, když ji nějaký voják vytáhl a pomohl na břeh.

Přeživší pak putovali do 400 kilometrů vzdáleného Saratova, odkud byli odesláni do Čeljabinsku na východním úpatí pohoří Ural, kde pracovali v další továrně na tanky.

Zbytek rodiny měl Rozalinu za mrtvou

Mezitím byla Julija a zbytek rodiny ze Stalingradu evakuování do Středoasijské oblasti Sovětského svazu. A tak je Ruslana přes veškeré snahy nemohla po válce najít.

Po 60 letech od zásnub se konečně mohli vzít

Koktejl

„Bylo nám řečeno, že Rózička umřela během náletu. Zdálo se to logické, a tak jsme po ní ani nepátrali,“ řekla během shledání Julija.

Tři čtvrtě století byly sestry odloučeny, a tak se není čemu divit, že když se potkaly, propukly okamžitě v pláč. Obě ženy mají už své vlastní rodiny, dospělé děti a těší se z vnoučat. Spolu je pojí vzpomínky na idylické dětství i hrůzy války, které prožily.

Ani po válce rodině štěstí nepřálo

„Byly jsme čtyři děti, já, moje dvojče Galina, bratříček Jurij a Julija. Bylo to krásné dětství,“ vzpomínala Rozalina Charitonová. S příchodem války se ale vše změnilo. Rozalina musela jít pracovat ve svých 15 letech do továrny, její bratr Jurij spolu s otcem Pavlem se nevrátili z fronty. A Julija měla také svou misi, když pracovala v obléhaném Stalingradu jako telegrafní operátorka.

On býval ženou, ona zase mužem. Teď se ruský pár vzal

Koktejl

Ani po válce rodině štěstí nepřálo. Ve Středoasijské oblasti umřela jejich matka Olga hlady a o život přišla i Galina, když ji zachvátil břišní tyfus. Julija se později přestěhovala do středoasijské Penzi, kde pracovala jako učitelka.

Rozalina se obrátila na pořad Hledá se jméno, který je obdobou českého pořadu Pošta pro tebe, už v roce 2014. Než se ale podařilo sestru najít, chvíli to trvalo. A tak se setkání uskutečnilo až 31. ledna roku 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám