Hlavní obsah

Roboti hodnotili krásu lidí. Vyhráli téměř výhradně běloši

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž Beauty.AI, v níž hodnotili krásu lidí roboti, dopadla poněkud rozpačitě a vyvolala otázky, zda umělá inteligence může rozhodovat objektivně. Mezi vítězi totiž mají velkou převahu běloši.

Foto: beauty.ai

Vítězky kategorie 18-29 let.

Článek

Beauty.AI slibovala jakožto první mezinárodní soutěž rozhodovaná stroji hodnocení na základě objektivních faktorů, jako jsou symetrie obličeje nebo vrásčitost. Své snímky do ní zaslalo kolem 6000 tisíc lidí z celého světa.

Roboti vybrali 44 vítězů, jenže se ukázalo, že většina z nich jsou běloši. Kromě nich se tam objevilo pár Asiatů a jeden člověk s tmavou kůží. Mezi účastníky sice měli běloši převahu, ale do soutěže se přihlásily i velké skupiny lidí z Afriky a Indie, napsal ve čtvrtek web listu The Guardian. Kompletní výsledky jsou k vidění na webu soutěže.

Vysvětlení je nasnadě. Algoritmus, podle kterého umělá inteligence soutěžící posuzovala, nebyl nastaven na to, aby hodnotil barvu kůže jako znak krásy. Hlavní problém byl v tom, že databáze, na základě které algoritmus stanovil standardy krásy, neobsahovala dostatečný počet zástupců minorit, uvedl jeden z šéfů soutěže Alex Zhavoronkov.

Foto: beauty.ai

Takto vybrala umělá inteligence pětici nejlepších žen v kategorii 30-39 let.

„Pokud nemáte v datech tolik barevných lidí, pak můžete opravdu mít neobjektivní výsledky,“ řekl Zhavoronkov.

V podstatě jde o to, že algoritmus má sice být neutrální a objektivní, stále ho však vytvářejí lidé, a tak se můžou projevit jejich předsudky a nedostatky.

Případ dal vzpomenout na letošní březen, kdy společnost Microsoft spustila svou umělou inteligenci – speciální chatovací robot, který se měl rozvíjet díky mikroblogovací síti Twitter. Robot ale začal mít rasistické sklony. [celá zpráva]

Foto: beauty.ai

Vítězové mužské kategorie 18-29 let.

Zhavoronkov dodal, že na podzim spustí další kolo s upraveným algoritmem, který by měl přinést přesnější výsledky, a přiznal, že roboti možná nejsou těmi, kdo by měl hodnotit fyzickou krásu.

„Víc mě překvapilo, jak algoritmus vybral ty nejkrásnější lidi. Z toho velkého počtu zvolili roboti lidi, které bych já nevybral,“ uvedl vědec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám