Hlavní obsah

Rekordní dražba: 220 miliónů za tištěnou knihu o ptácích

Za 7,3 miliónu liber (skoro 220 miliónů korun) byla dnes v londýnské aukční síni Sotheby´s vydražena kniha Američtí ptáci od francouzsko-amerického ornitologa a malíře 19. století Johna Jamese Audubona. Oznámila to agentura Reuters. Je to podle ní nejvyšší částka, jaká kdy byla v dražbě za tištěnou knihu zaplacena.

Článek

Reuters napsal, že ji získal londýnský podnikatel Michael Tollemache, který byl přítomen v sále.

Na téže dražbě byl za 1,5 miliónu liber vydražen neobvykle dobře zachovalý exemplář prvního souborného vydání (First Folio) her Williama Shakespeara.

Audubonovo rozměrné dílo (90 krát 60 centimetrů) obsahuje 435 ručně kolorovaných ilustrací. Každá z nich je považována za tak hodnotnou, že byly obavy, že kniha bude rozebrána a ilustrace budou prodávány každá zvlášť. To by byla podle sběratelů svatokrádež, uvedla AP.

Peter Harrington, majitel londýnského obchodu se vzácnými knihami, odhadl, že zobrazení divokého krocana, které je prvním z ilustrací knihy, by se separátně mohlo prodat za 200 000 dolarů (3,6 miliónu korun). Podle dalšího odborníka Marka Ghahramaniho je ale rozebrání knihy na jednotlivé listy nepravděpodobné, protože kniha v ucelené podobě je hodnotnější.

Dražší by mohl být jen Gutenberg

Audubon žil v letech 1795 až 1851. Kniha Američtí ptáci byla poprvé vydána v roce 1827. Experti říkají, že co do krásy a vědecké hodnoty je nevyrovnatelná.

Dražený exemplář je jeden z jedenácti výtisků, které jsou v soukromých rukou. Sotheby´s odhadovala, že se prodá za čtyři až šest miliónů liber. Celkově se ví o 119 kopiích knihy.

V posledních letech dosáhly na aukcích vysokých cen Shakespearovo First Folio (v přepočtu asi 100 miliónů korun) a sbírka děl renesančního anglického spisovatele 14. století Geoffreye Chaucera (72 miliónů korun). Podle Harringtona by Audubonovu knihu mohlo překonat kompletní a dobře zachovalé první vydání Gutenbergovy bible - to by mohlo dosáhnout 30 až 50 miliónů dolarů, ale žádné takové se neobjevilo už přes 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám