Hlavní obsah

Rekord: muž strávil přes 8 minut v -129°C

Novinky, Anna Bortlíčková
OSTRAVICE

Přesně 8 minut a 10 vteřin strávil ve více než 120stupňovém mrazu ve středu odpoledne psycholog Andrew Urbiš (60) z beskydské obce Ostravice. Vytvořil tak zřejmě světový rekord v délce pobytu člověka v extrémním chladu.

Článek

"Je to lepší než viagra, všem doporučuji," byla jeho první slova, když vycházel z mrazicí komory polaria Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné na Frýdecko-Místecku. Během jeho pobytu v mrazicí místnosti se teplota uvnitř pohybovala mezi mínus 123 až mínus 129 stupni Celsia.

Na sobě přitom měl jen trenýrky, ponožky, rukavice, na hlavě čelenku a na ústech roušku. Jak řekl ředitel centra Milan Bajgar, podle dostupných informací, které však nejsou zadokumentovány, vydržel dosud člověk v tak silném mrazu maximálně 7 minut.

"Uvnitř  jsem meditoval, soustředil jsem se na své nitro, na nic jsem nemyslel, chlad jsem nevnímal," svěřil se. Přiznal ale, že kolem čtvrté až páté minuty pobytu v mrazicí komoře měl krizi. "Pak už to ale zase šlo," dodal.

Ihned jak vyšel z komory, si oblékl župan a napil se nápoje, který si sám připravil. "Musím rychle doplnit energii, kterou jsem tam vydal. Je v tom ženšen, kustovnice a další ingredience, které jsem si přivezl z Číny, a také alkohol," prozradil složení nápoje. Řekl, že prožívá pocit štěstí a radosti, že to zvládl. "Chtěl bych to využít i vědecky. Myslím hlavně na své pacienty, kterým to budu doporučovat. A nejen jim," dodal.

Asi se dostane do Guinnessovy knihy rekordů

Vzhledem k tomu, že Beskydské rehabilitační centrum chce Urbišův výkon přihlásit na zápis do Guinnessovy knihy rekordů, čas měřila a vše zaznamenávala notářka Magda Fajová. "Je to dost neobvyklé. Notářský řád ale má na to paragrafy, takže i takové skutečnosti musíme zaznamenávat," řekla novinářům.

Termín a čas pro pokus o rekord Urbišovi vypočítal pražský astrolog Miroslav Brajer. Psycholog tak vešel do mrazicí komory 13. prosince ve 13 hodin 18 minut. Hodinu předtím meditoval. Podle svých slov neměl strach a nebyl nervózní.

Naopak ředitel Beskydského rehabilitačního centra, lékař Milan Bajgar svůj neklid nezastíral. "Velmi nervózní jsme tady všichni, ale věříme, že to dobře dopadne. Pan doktor Urbiš to sice konzultoval s lékaři a delší dobu trénoval, ale přece jen to je experiment. On však experimentuje rád," řekl Bajgar.

Příprava trvala dva roky

Urbiš, který v Beskydském rehabilitačním centru pracuje jako psycholog, se na rekord připravoval v čeladenském Polariu téměř dva roky. Pobyt v komoře prodlužoval postupně. Podle svých slov již v mrazicí komoře pobýval asi 200krát v průměru po dobu čtyř minut, celkem tak v extrémním mrazu strávil už kolem 800 minut.

"Myslím, že dnešní můj výkon je hranice, ale ještě pár vteřin bych tam vydržel," uvedl ve středu a nevyloučil, že se pokusí pokořit hranici devíti minut.

Léčba chladem už pomohla tisícům lidí

Léčebnou terapii chladem při mínus 120 stupních Beskydské rehabilitační centrum používá již více než dva roky. Na rozdíl od Urbiše ale normálně lidé v mrazicí komoře pobývají tři minuty.

Za dobu existence čeladenského polaria bylo touto metodou ošetřeno přes 7 tisíc lidí, kteří dohromady absolvovali více než 35 tisíc terapií. Podle ředitele Bajgara extrémní mráz způsobí v těle člověka řadu reakcí, které ve svém souhrnu přinášejí překvapivé léčebné výsledky např. při bolestech kloubů, svalů, revmatismu, hojení zranění a pooperačních ran, léčbě kožních chorob, ale i astmatu a alergií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám