Hlavní obsah

Půl miliónu uvařených mušlí vyplavilo moře na novozélandskou pláž

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především belgická kuchyně je vařenými mušlemi proslulá. Avšak ty, které na pláži Maunganui na severu Nového Zélandu našel Brandon Ferguson, by nikdo ochutnat nechtěl. Stovky tisíc mušlí, které vyplavil na pláž příliv, uvařilo mimořádně teplé moře.

Foto: archiv Prague Mussel Week, Novinky

Slávky zelenoústé patří k jednomu z vývozních artiklů Nového Zélandu (ilustrační foto)

Článek

„Páchlo to jako shnilé mořské plody. Některé mušle byly prázdné, některé mrtvé, jiné plavaly na hladině,“ popsal svůj zážitek z minulého týdne pro Business Insider Brandon Ferguson, který si celý výjev natočil na videu.

Podle Fergusona to není poprvé, co moře vyplavilo na pláž uvařené mrtvé mušle, i když tentokrát bylo množství slávek zelenoústých opravdu masivní. Na vině je podle autora videa oteplování moře.

Na Novém Zélandu padaly teplotní rekordy

Podobné zdůvodnění uvádí i novozélandské ministerstvo životního prostředí, které si k celé situaci nechalo vytvořit podrobnou analýzu. Ta mimo jiné zjistila, že od roku 1981 do roku 2018 se teploty moře zvyšovaly každé desetiletí o jednu až dvě desetiny stupně Celsia.

Masivní část útesu se na Novém Zélandu zřítila do řeky

Koktejl

Andrew Jeffs, vědec z aucklandské univerzity, který se zabývá mořským životem, upozornil pro New Zeland Herald, že slávky ohrožuje nejen zvýšená teplota moří, ale také skutečnost, že jsou vystaveny po 4 hodiny letnímu slunci. To je prý doslova uvaří.

Tomu napovídá i skutečnost, že půl miliónu mrtvých mušlí bylo na pláži nalezeno jen pár dní poté, co na Novém Zélandu byla naměřena teplota 40 °C, což byl nejteplejší den za posledních 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám