Hlavní obsah

Psi nerozumí tomu, co říkáte. Ale poslouchají vás a nesmysly poznají

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

I když psi mohou vypadat, jako že rozumí každému slovu, které jim říkáte, není tomu tak. Zatímco tyto šelmy poznají naučené slovo od očividně nesmyslně znějícího, nejsou už schopny rozlišit malé rozdíly mezi různými slovy – například „sedni“ a „setni“.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z účastníků studie s elektrodami na měření mozkové aktivity.

Článek

Studie maďarských vědců z Univerzity Loránda Eötvöse v Budapešti byla v minulých dnech publikována ve vědeckém časopise Royal Society Open Science. V rámci studie vědci zkoumali reakce psů ve věku od 1,5 do 9,5 roku.

Pomocí elektrod zjišťovali, jak bude psí mozek reagovat na slova a povely, které jim říkají jejich majitelé. Jako srovnání použili reakce lidského mozku z jiných studií, ve kterých je dokázáno, že mozek během milisekund reaguje jinak na nesmyslná slova a je schopen je rozlišit, i když znějí podobně.

To psi dokážou, ale jenom do jisté míry. Jako příklad vědci ve své studii uvádějí příkaz „sit“ (sedni). Zatímco jednoslabičný povel „bep“ (nesmyslné slovo, které má ale stejně jako sit jenom jednu slabiku) dokážou rozlišit, u povelu „sut“ (rovněž nesmyslné slovo) už u psů dochází k záměně.

Psi se své majitele v nouzi snaží zachránit, ale neumí to, ukázal test

Koktejl

Podle vědců tohle může být důvod, proč se většina psů dokáže za život naučit pouze několik povelů. „Vypadá to, že nevěnují pozornost všem zvukům řeči,“ uvedla spoluautorka studie Lilla Magyariová serveru CNN. „Neuvědomují si, že v lidské řeči jsou všechny zvuky nesmírně důležité,“ dodala.

Studie zároveň podle vědkyně potvrdila závěry předchozích výzkumů, které vyvracely, že by psi reagovali pouze na zvuk hlasu nebo gesta. Podle Magyariové jejich poslední experiment ukazuje, že psi dokážou slova, byť ve velmi omezené míře, rozlišit.

Podobají se tak dětem ve věku okolo 14 měsíců. Lidský mozek právě ve věku od 14 do 20 měsíců začíná být velice efektivní v rozpoznávání fonetických detailů lidské řeči. To je nezbytné pro vytvoření obrovské slovní zásoby, kterou lidský druh disponuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám