Hlavní obsah

První orlosup, který proletěl nad Českem, se vrátil do švýcarských Alp

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelný příběh prvního orlosupa, který se objevil nad územím České republiky, má šťastný konec. Po sedmi týdnech vykrmování byla samice Bernd převezena zpět do Švýcarska. Zoologové ji pak na zádech vynesli do hor, kde opět roztáhla křídla.

Foto: Archiv Zoo Praha (Antonín Vaidl)

Bernd, samice orlosupa bradatého

Článek

Když 21. května kurátor ptáků Antonín Vaidl ze Zoo Praha zjistil, že nad Prahou přelétá orlosup bradatý, nechtěl uvěřit. Byl to první senzační výskyt tohoto impozantního dravce, který se u nás nikdy neobjevil. V tu dobu ještě neměl Vaidl ani tušení, že této samici zachrání život.

Samice orlosupa s mužským jménem Bernd, která měla na jednom z rýdovacích per upevněný GPS vysílač, přeletěla po polovině května ze švýcarských Alp do blízkosti Stuttgartu, odtud pokračovala dál na sever, poté se stočila k východu a pak proletěla nad Prahou. Proč se samice takto zatoulala, si nikdo nedokáže vysvětlit. Orlosupi se drží na území zhruba 400 km², jsou celkem stálí.

O záchranu dravce požádali pražskou zoo

O měsíc později se Antonínu Vaidlovi ozval Daniel Hegglin, jeden z organizátorů švýcarského reintrodukčnho programu, díky němuž bylo od roku 1986 vypuštěno do volné přírody již 197 mláďat, s překvapivou prosbou. Požádal ho o pomoc při záchraně Bernd.

„Ta se ze západních Čech vrátila do Německa a poté se už její vysílač ozýval ze stále stejného místa u Kulmbachu. Mělo se za to, že zahynula. Posléze se však podařilo vysílač najít. Pouze jej ztratila a ve skutečnosti dál pokračovala ve svém bezcílném putování, až vyhublá a zcela vysílená zůstala sedět na skále u německého Zhořelce. Tam ji objevil místní ornitolog a informoval Daniela Hegglina,“ popsal Antonín Vaidl s tím, že samice nebyla tak vyhublá, protože by se otrávila, ale prostě jen dlouhou dobu neměla co žrát. Ono se v Německu, Polsku ani u nás moc zdechlin velkých zvířat nepovaluje.

Foto: Archiv Zoo Praha (Antonín Vaidl)

Bernd se vrací do Alp.

Samice Bernd se do trojské zahrady dostala přes libereckou zoo na počátku července a vážila pouhých 4500 gramů. „V pražské zoo se jí však vrátila síla. Chovatelé museli u Bernd dodržovat správný krmný režim a pravidelně ji vážit. Pokud by samice příliš nabrala, mohla by mít problémy s létáním. V průběhu pobytu v Praze dostávala především králíky a potkany. Naším cílem bylo dostat ji co nejrychleji do optimální kondice. S váhou 5650 gramů je připravená vydat se zpět do přírody švýcarských Alp,“ popsal kurátor ptáků, který prohlásil, že Bernd je mimořádná krasavice a sympaťačka.

Vysoko nad vrcholky Alp

Prahu opustila Bernd v úterý ve dvě hodiny ráno. V doprovodu kurátora ptáků a chovatelky zamířila do švýcarského Curychu. Podle plánu byla přemístěna do aklimatizační voliéry. A už se plánoval náročný výstup s orlosupí samicí na zádech v těžké transportní bedně.

Ve čtvrtek výprava i s cenným nákladem vyrazila na cestu. „Bylo třeba vypustit ji v místech, kde dříve žila, tedy kde byla před rokem vysazena. Bernd se nad alpské vrcholky vznesla nedlouho po vysazení. Díky ideální kondici, do které se dostala v Praze, neměla s létáním žádné potíže,“ komentoval navrácení zachráněného orlosupa do volné přírody Vaidl.

Reklama

Výběr článků

Načítám