Hlavní obsah

První malajský kosmonaut se vydal do vesmíru

Novinky, Petr Kubala, IAN

Ruská kosmická loď Sojuz TMA -11 odstartovala ve středu k Mezinárodní kosmické stanici (ISS). Start proběhl v 15:22 z kazašského kosmodromu Bajkonur. Sojuz TMA-11 byl na oběžnou dráhu kolem Země naveden přibližně 10 minut po startu. K ISS dorazí Sojuz v pátek 12. října krátce před 17. hodinou. Na palubě kosmické lodi je i první malajský kosmonaut.

Článek

Rus Jurij Ivanovič Malenčenko a Američanka Peggy A. Whitson nahradí v posádce ISS ruské kosmonauty Kotova a Jurčichina, kteří strávili na ISS půl roku. Třetím členem posádky Sojuzu je první malajský kosmonaut Šejch Mustafa Šuchor al Masrie. Ten pobude na stanici několik dní a poté se vrátí s Kotovem a Jurčichinem na Zemi ve starém Sojuzu TMA-10, který u ISS plní funkci záchranného člunu.

Peggy A. Whitson se stane vůbec první ženou, která bude velet posádce Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Oba noví členové posádky stráví ve vesmíru půl roku a oba již na palubě vesmírného komplexu sloužili. Peggy A. Whitson byla členkou Expedice 5 v roce 2002 a její kolega Jurij I. Malenčenko velel Expedici 7 v roce 2003. Kromě toho byl také na legendární ruské stanici Mir.

Vyhrál v celonárodní soutěži

Šejch Mustafa Šuchor al Masrie se stal prvním malajským kosmonautem. Pětatřicetiletý lékař z Kuala Lumpuru vyhrál v celonárodní soutěži. Vyslání prvního malajského kosmonauta do vesmíru je výsledkem spolupráce mezi Malajsií a Ruskem.

Sojuz TMA-10 se dvěma současnými členy posádky ISS a malajským kosmonautem se od stanice odpojí 21. října a ještě téhož dne přistane. Třetí člen současné posádky Clayton Conrad Anderson zůstává na stanici i nadále a bude vyměněn při nadcházející misi amerického raketoplánu Discovery (STS-120). Andersona má nahradit kolega Daniel Michio Tani.

Raketoplán Discovery má odstartovat 23. října a jeho hlavním úkolem je dopravit k ISS spojovací modul Harmony.

Multimédia ze startu Sojuzu TMA-11 jsou dostupná na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Výběr článků

Načítám